Home truer med at droppe salg af "Mønten"
Ejendomsmæglerkæden har indtil videre indstillet samarbejdet om salg af lejlighederne i byggeprojektet "Mønten", som bygges af polsk arbejdskraft uden dansk overenskomst.
Blokade og sympatikonflikt mod byggepladsen "Mønten" på Amager har været effektiv siden torsdag i sidste uge. (Foto: Harry Nielsen) Ejendomsmæglerkæden Home vil ikke lægge navn til forholdene på byggepladsen "Mønten" på Amager. Home har derfor indtil videre indstillet samarbejdet med bygherren Keflar Invest om salget af lejlighederne.
Det oplyser Home's kommunikationschef Niels H. Carstensen overfor Nyhedsbrevet 3F.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke ønsker at lægge navn til uregelmæssigheder og uroligheder, men det er noget, vi klarer med projektudvikleren. Vi ønsker ikke offentligt at give karakter til vores samarbejdspartnere, men vi ønsker, at der er ordnede forhold, og hvis vi får øje på noget, der er dybt urimeligt, så kigger vi ikke bare forbi. Vi ønsker, at der er ro om de projekter, som vi skal sælge, siger Niels Carstensen.
Trods pausen i samarbejdet, udelukker han ikke, at Home skal formidle salget af lejlighederne - hvis de skal sælges og ikke i stedet udlejes.
- Det afhænger helt af de vilkår, vi bliver stillet i udsigt. Vi har en aftale med projektudvikleren, og den er blot indtil videre sat i bero.
Niels Carstensen er i øvrigt ked af, at Home er blevet kædet sammen med anvendelsen af den polske arbejdskraft og deres indkvarteringsforhold på byggepladsen.
- Som alle bør vide, så ansætter vi ikke håndværkere, og vi indretter heller ikke byggepladser. Vi sælger boliger, siger han.
3F: Et skridt på vejen
I 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, der er ansvarlig for konflikten mod byggepladsen, er faglig sekretær Jacob Scavenius tilfreds med meldingen fra Home.
- Vi har haft en fornuftig dialog med Home. Hvis vi skal forstå udmeldingen fra Home sådan, at kædens samarbejde med Keflar Invest ikke genoptages, før der er skabt ordnede forhold, så er det et stort skridt den rigtige vej. Indtil videre nøjes jeg dog med at være forsigtig optimist, siger han.
Det er det islandsk ejede projektudviklingsselskab Keflar Invest, der om- og tilbygger ejendommen, der tidligere har huset Den kongelige Mønt.
Det er det polske firma Gitek, der er entreprenør på opgaven. Firmaet har angiveligt godt hundrede polske arbejdere på byggesagen. Gitek har ikke villet tegne dansk overenskomst. Fagforeningen har haft kontakt til et par af de polske arbejdere, der har oplyst, at de får cirka 5.000 kroner om måneden.
Byggepladsen er blokeret og de involverede byggefirmaer omfattet af sympatikonflikt. Det betyder, at der ikke beskæftiges medlemmer af LO-fagbevægelsen på byggepladsen.
De polske arbejdere er uden nødvendig tilladelse fra Københavns Kommune indkvarteret i skurvogne opstillet på selve byggepladsen.