Polakker smides ud fra "Mønten"

Bygherren bag byggeprojektet "Mønten" i København har opsagt aftalen med det polske byggefirma, som anklages for grov underbetaling, men ikke vil tegne overenskomst.

Fagforeningsmedlemmernes aktive deltagelse i blokaden af byggepladsen har givet resultat: Bygherren har fyret det polske firma, som ikke vil arbejde efter danske regler. (Foto: Harry Nielsen.)Fagforeningsmedlemmernes aktive deltagelse i blokaden af byggepladsen har givet resultat: Bygherren har fyret det polske firma, som ikke vil arbejde efter danske regler. (Foto: Harry Nielsen.)

Bygherren bag det store byggeprojekt "Mønten" i København overgiver sig. Aftalen med det polske byggefirma, som ikke vil tegne dansk overenskomst og dermed arbejde på danske løn- og ansættelsesvilkår, er opsagt.

Samtidig meddeler bygherren, at beboelsesvognene på byggepladsen fjernes.

De københavnske byggefagforeningers massive pres for at sikre ordnede forhold har givet resultat.

- Jamen, vi kan da kun være tilfredse med, at den grove underbetaling og ulovlighederne stopper, siger Jacob Scavenius, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

- Vi har vundet første halvleg, men anden halvleg er mindst lige så vigtig.


Blokade har virket

Fagforeningen har uden held krævet overenskomst med det polske firma Gitek, som derfor har været omfattet af sympatikonflikt - ligesom byggepladsen har været blokeret. Firmaet har angiveligt betalt arbejderne 30-50 kroner i timen.

- Vi havde håbet, at vi med blokade og sympatikonflikt kunne få Gitek til at tegne overenskomst. Det er ikke lykkedes. Det afgørende er imidlertid, at bygherren forstår alvoren og vil have arbejdet udført på overenskomstmæssige vilkår. Den erkendelse havde vi da gerne set tidligere, og inden det blev nødvendigt at indlede blokade, men vi er glade for, at Keflar har indset, at arbejde i Danmark skal udføres på danske vilkår, siger Jacob Scavenius.


Keflar håber på ro og orden

Det er investerings- og udviklingsselskabet Keflar Invest, der står bag byggeriet.

I en skriftlig orientering til 3F skriver direktør Thomas Petersen fra Keflar Invest, at Mønten København Aps (den formelle bygherre, red.) har opsagt entreprisekontrakten med Uslugi Budowalne Jacek Gidokeit (Gitek). Sidste dag på pladsen var lørdag 13. september.

I meddelelsen oplyses, at der mandag 15. september kun vil være de folk tilbage, der skal være i forbindelse med afrigning af Gitek's materiel.

Det oplyses endvidere, at de polske håndværkere ikke længere benytter skurvognene til overnatning, og at beboelsesvognene er afmeldt og vil blive kørt væk mandag. Derefter vil kun være de skurvogne tilbage, som bliver brugt til pauseophold og øvrige velfærdsfaciliteter.

- Vi håber, dette kan ske i god ro og orden, skriver Thomas Petersen.

Han oplyser, at bygherren de kommende dage vil arbejde på at indgå en ny entreprisekontrakt for det resterende arbejde.


Anden halvleg også vigtig

Jacob Scavenius siger som nævnt, at det kun er første halvleg, der er vundet.

- Vi har fået stoppet de ulovlige forhold og den grove underbetaling. Det skyldes ikke mindst det pres, som mange medlemmer af de københavnske byggefag har været med til at lægge på bygherren ved at deltage i blokaden af pladsen. Medlemmerne vil simpelthen ikke finde sig i, at deres arbejde udføres på dumpingvilkår.

- Men anden halvleg er mindst lige så vigtigt. Vi forventer, at bygherren denne gang vælger et organiseret byggefirma med ordnede forhold, men tager intet for givet og vil følge sagen og pladsen tæt, siger Jacob Scavenius.