Konflikt på Mønten afsluttet med faglig sejr

Bygherren forpligter sig til, at alt arbejde skal foregå på overenskomst og har indgået aftaler med to overenskomstdækkede virksomheder

Det er ifølge BJMF det massive pres med demonstrationer (her tirsdag 16. september) og daglig blokade foran byggepladsen, der har ført til det ønskede resultat: overenskomstdækning af byggepladsen.  (Foto: Harry Nielsen)Det er ifølge BJMF det massive pres med demonstrationer (her tirsdag 16. september) og daglig blokade foran byggepladsen, der har ført til det ønskede resultat: overenskomstdækning af byggepladsen. (Foto: Harry Nielsen)

Godt en måneds blokade af den store byggeplads Mønten på Amager har givet det ønskede resultat: Alt fortsat arbejde på byggepladsen omfattes af overenskomst.

Det har bygherren Keflar Invest Aps. forpligtet sig til. Bygherren har indgået entrepriseaftale med to byggefirmaer, der begge netop er blevet meldt ind i arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, hvorved de er omfattet af overenskomst med byggefagforbundene.

Blokaden er derfor hævet med øjeblikkelig virkning fra i dag, tirsdag 30. september.

- Det har været en sej kamp at nå så langt, men det afgørende er, at vi har nået målet: at arbejdet er dækket af overenskomst, og at det dermed ikke udføres på dumpingvilkår, siger Jacob Scavenius, faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

Den faglige sejr er ikke kommet af sig selv, og Jacob Scavenius er ikke i tvivl om, at det er det pres, som alle byggefagforeninger i København har været med til at lægge på Keflar Invest, der har ført til det ønskede resultat.

- Mange medlemmer - nogle ledige og andre i arbejde - har dagligt ved deltagelse i blokaden foran pladsen fortalt bygherren og den polske entreprenør, at vi vil have ordnede forhold. Sagen er et eksempel på, at vi ikke vil finde os i, at det danske arbejdsmarked ødelægges af underbetaling og elendige forhold - og at vi når langt med stærkt fagligt sammenhold, siger Jacob Scavenius.


Keflar: En hurtig løsning

Også hos Keflar Invest er der tilfredshed med, at konflikten er afsluttet. Partner Rene Jensen mener, at konflikten faktisk er løst hurtigt.

- Først prøvede vi forgæves at få skabt ordnede forhold med den oprindelige entreprenør, og siden har vi skulle ud af kontrakten og indgå nye aftaler. Det er klaret på en måned, og det, synes jeg, egentlig er hurtigt, siger han.

Keflar Invest har opsagt aftalen med det polske firma Gitek, som gav anledning til konflikten, idet det ikke ville indgå dansk overenskomst. I stedet er indgået entreprisekontrakter med det danske byggefirma Hovedstadens Entreprise Aps., der primært skal færdiggøre det udvendige, og med det polske byggefirma Uslugi Ogulnobudowlani, der især skal lave indvendigt tømrerarbejde.


Polsk firma hasteoptaget i Dansk Byggeri

Begge firmaer er netop optaget i Dansk Byggeri; det polske er hasteindmeldt pr. 22. september.

- Det er da lidt pudsigt, at en indmeldelse, som normalt tager et par måneder for et dansk firma, kan hastes igennem, men det er forhåbentlig udtryk for, at Dansk Byggeri har undersøgt firmaet og fundets dets forhold i orden, siger Jacob Scavenius.

- Vi er naturligvis glade for, at virksomheden er blevet optaget og dermed omfattes af overenskomst, og vi håber, Dansk Byggeri vil hjælpe virksomheden med at forstå og overholde overenskomsten.

Jacob Scavenius oplyser, at det polske firma mandag ikke var registreret i det nye RUT-register, hvilket kræves, for at udstationerende virksomheder lovligt kan arbejde i Danmark.