Kvinder fastholdes på deltid

Over halvdelen af de kvindelige 3F'ere i det offentlige er ansat under 27 timer. Men deltid er ikke altid et frivilligt valg.

Næsten hver tredje offentligt ansat rengøringsassistent har under 19 timer om ugen. Det giver de ansatte så lidt i løn, at mange har flere job. (Arkivfoto: Thomas Fredberg.)Næsten hver tredje offentligt ansat rengøringsassistent har under 19 timer om ugen. Det giver de ansatte så lidt i løn, at mange har flere job. (Arkivfoto: Thomas Fredberg.)

Næsten hver tredje offentligt ansat rengøringsassistent har under 19 timer om ugen. Yderligere 22 procent har 20-27 timer om ugen. Det giver de ansatte så lidt i løn, at mange har flere job.

- Der er naturligvis nogen, det passer godt med et deltidsjob, og det er der jo i den grad mulighed for i rengøringsbranchen. Når det så er sagt, synes jeg, at det halter med at få omsat hensigtserklæringen i overenskomsterne og deltidsaftalen fra trepartsaftalen til virkelighed, siger Ellen K. Lykkegård.

Det har i mange år været en hensigtserklæring i overenskomsten, at kommuner og regioner skal arbejde for at få færre deltidsansatte ved at fordele ledige timer blandt de allerede ansatte. Oveni blev det aftalt under trepartsforhandlingerne i 2007, at kommuner og regioner skal arbejde for at tilbyde ledige timer til de deltidsansatte.


Mænd får fuld tid

Blandt offentligt ansatte specialarbejdere, der er et helt mandsdomineret fag, er 92 procent derimod heltidsansatte.

- Vi forhandlede i en kommune, hvor der skulle spares 20 millioner. Hele besparelsen var endt med at ligge på rengøringsassistenterne, der ville miste mange timer. Men netop den smule rengøring, som pedellerne udførte, skulle der ikke røres ved. Det undrede os. Så sagde kommunaldirektøren: "Jamen, man kan da ikke sætte mænd ned i tid", siger Nina Vedel Møller, konsulent i Den Offentlige Gruppe i 3F.

Den Offentlige gruppe oplever samme problem, når der ansættes omsorgsmedhjælpere. 55 procent af mændene har fuldtidsstillinger. Det gælder kun 32 procent af kvinderne.

- Selvom stillingen er opslået som deltid, får mændene ofte fuldtid. For det ligger i kortene, at en mand skal kunne forsørge sin familie, og derfor finder ledelsen ofte nogle ekstra timer til mændene, siger Ellen K. Lykkegård.