Ansatte presses til flere deltidsjob

Krisen presser ansatte på hotelller og restauranter. Vi får amerikanske tilstande, siger næstformand i 3F Hotel og Restauration.

Hoteller og restauranter presser i øjeblikket ansatte fra fultid til deltid og prøver at undgå lønstigninger. (Arkivfoto: Christoffer Regild.)Hoteller og restauranter presser i øjeblikket ansatte fra fultid til deltid og prøver at undgå lønstigninger. (Arkivfoto: Christoffer Regild.)

Hoteller og restauranter presser i øjeblikket ansatte fra fultid til deltid og prøver at undgå lønstigninger.

Det er krisen, der kradser. Nye tal viser, at hotellerne på et år har mistet 82.000 overnatninger - ifølge Horesta et fald på 13 procent. Og branchen i det hele taget taler om fald i omsætningen på i hvert fald 15 procent.

- Desværre giver krisen megaproblemer for vore medlemmer. Vi nærmer os amerikanske tilstande. Fuldtidsansatte presses til at gå ned i tid, så de er nødt til at finde flere deltidsjob. Ud over det prøver nogle arbejdsgivere at undgå den lønstigning, der er aftalt i overenskomsten her pr. 1. marts, siger Jan Mathisen, næstformand i 3F Hotel og Restauration i København.

Horesta-formand Jan Laursen har ikke hørt om et sådant lønpres.

- Men reguleringer aftalt i overenskomsten skal naturligvis holdes. Jeg kan dog let forstå, at restauratører og hotelejere, der måske lige nu kæmper for overlevelse, også kæmper for at holde omkostningerne under kontrol, siger Jan Laursen.


Ufaglærte ryger ud

Et stærkt stigende antal fyringer i branchen kan ikke direkte aflæses i a-kassen, siger Jan Mathisen.

- Det er ofte studerende og udlændinge, der mister jobbet. Det vil sige folk, der ikke er i a-kasse. Vi ser også det billede, at der kom rigtig mange ufaglærte ind, da der manglede arbejdskraft. Med andre ord en hel underskov af folk, der ikke har fået jobbene på grund af deres faglige kvalifikationer i branchen. Og de ryger først.

- Vi ser faktisk lige nu, at andelen af faglærte tjenere på det, vi kan kalde kernerestauranter, er stigende. Og det bekræfter jo, at arbejdsgiverne ser fornuft i at satse på folk med fagkendskab, påpeger Jan Mathisen.