Det skal du spise for at få nok vitaminer
Vi danskere propper os med vitaminpiller. Men hvad skal vi spise for at få vitaminerne gennem maden? Fagbladet 3F har spurgt diætist Gitte Dreyer.
Ifølge diætist Gitte Dreyer har folk med en sund og varieret kost ikke behov for at spise vitaminpiller. Kun gravide, folk på slankekur og personer, der spiser meget ensidigt, kan med fordel tage en vitaminpille. (Foto: Colourbox) Vitaminpiller og kosttilskud er populære i de danske hjem. Men hvor besværligt er det egentlig at spise vitaminerne i form af ganske almindelig mad?
- Hvis man spiser en gulerod, er dagens behov for A-vitamin dækket. Og med en enkelt kiwi er C-vitamin også i hus, siger Gitte Dreyer, diætist og ejer af Diætisthuset.
Broccoli har længe været udråbt til den sundeste af de sunde grøntsager. Med bare fire buketter af vidunderet er både behovet for K-vitamin og Folat dækket.
- I almindelig mad er der en masse forskellige næringsstoffer ud over vitaminerne, dem får man jo ikke, hvis vitaminerne bliver taget i pilleform, siger Gitte Dreyer.
Det hele tæller med
Det kan være en god idé at spise fiskeolie, hvis det er svært at klemme fisk ned de anbefalede to gange om ugen.
- Men det kan jo bare være makrel i tomat eller en dåse torskerogn. Det hele tæller med, siger hun.
Æbler er gode, men Gitte Dreyer advarer mod at holde sig til yndlingsfrugten.
- Der er forskellige vitaminer i frugt. Derfor er det vigtigt, at man også nogle dage tager en pære eller en anden frugt, siger diætisten.
Så mange vitaminer er der i din mad
A-vitamin: en gulerod
B-vitamin: et lille glas mælk og en lille hakkebøf
C-vitamin: en kiwi
D-vitamin: 100 gram laks, men om sommeren er 15 minutter i solens stråler også nok
E-vitamin: 40 gram mandler
K-vitamin og folat: fire buketter broccoli