Politisk flertal vil sikre de sidste praktikpladser
Politisk flertal vil nu sikre praktikpladser til de sidste knap 4.000 unge, der lige nu må droppe deres uddannelse, fordi der mangler pladser. Det er for dyrt at lade være, siger de.
- Jeg har været ude ved 50-70 steder og søge. Jeg har endda klippet mit hår, fordi min far mente, at det ville se bedre ud. Det er tæt på, at jeg giver op, men jeg vil stadig forsøge, siger 17-årige Simon Jantzen, der mangler praktikplads som automekaniker. (Foto: Harry Nielsen) Selv om den danske økonomi blomstrer, er der ikke praktikpladser til 17-årige Simon Jantzen og 3.727 andre. De må i stedet droppe deres uddannelse. Simon er færdig med grundforløbet som automekaniker, men arbejder nu i Fakta, fordi han ikke kan fortsætte sin uddannelse.
- Jeg har været ude ved 50-70 steder og søge. Jeg har endda klippet mit hår, fordi min far mente, at det ville se bedre ud. Det er tæt på, at jeg giver op, men jeg vil stadig forsøge, siger Simon Jantzen.
- To andre fra mit hold er godt i gang. Jeg synes, at det er totalt kedeligt, for vi fik lige gode karakterer, men jeg kan bare ikke komme videre, siger han.
Men nu vil et flertal i Folketinget skaffe praktikpladser til de sidste 3.728 unge. Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Ny Alliance vil alle skabe de nødvendige pladser.
Mestre skal tage ansvar
- Hvis vi skal nå målsætningen om, at få 95 procent af alle unge gennem en uddannelse, så skal der ske noget, siger Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne. Han foreslår, at mestre, der ikke har lærlinge, skal betale til dem, der har unge i praktik.
Også Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Martin Henriksen vil gøre det mere attraktivt for mestrene at tage lærlinge ind og give dem en uddannelse.
- Når vi ikke kan få praktikpladser til alle, når der er høj vækst, så må vi øge mestrenes vilje til at tage lærlinge, siger Martin Henriksen.
Og Ny Alliances uddannelsesordfører Leif Mikkelsen er åben for idéen. Det er kun rimeligt, at de mestre, der senere skal have gavn af arbejdskraften, også er dem, der er med til at uddanne den, mener han.
Finn Sørensen fra Enhedslisten mener, at en løsning på praktiskpladsproblemet især vil gavne integrationen. Han påpeger, at det især er de unge tosprogede, der ikke kan få praktikplads.
Tilbage i Fakta drømmer Simon Jantzen om at åbne sit eget autoværksted. Og fortsætter jagten på en praktikplads lidt endnu.
- Jeg tror, jeg bliver en god mekaniker. Men det er noget seriøst lort, at jeg ikke kan komme i praktik, for det er jo det, jeg brænder for, siger han.