Sådan påvirker ensidigt arbejde dig
Ensidigt og gentaget arbejde kan have mange konsekvenser. Læs om hvilke, og se, hvad man kan gøre for at forebygge dem.
Har du et arbejde, hvor du dag ud og dag ind laver ensidigt gentaget arbejde? (Foto: Colourbox) Flere og flere danskere har ensidige og gentagne jobfunktioner, og det kan faktisk have konsekvenser.
I 1995 havde hver syvende et arbejde, hvor de udførte ensidigt gentaget arbejde (EGA), og i 2000 var det hver femte, skriver Videnscenter for Arbejdsmiljø.
Ifølge Arbejdstilsynet kan ensidigt belastende arbejde have de konsekvenser, at der på kortere eller længere sigt opstår træthed, ømhed, smerter, hævelse og stivhed i muskler, sener og led - ofte med nedsat funktionsevne.
Psykiske skader
Men det er ikke kun fysiske mén, som ensidigt arbejde kan forårsage. Faktisk kan det ensidige arbejde give psykiske symptomer som nedsat opmærksomhed, der giver øget risiko for ulykker.
Endvidere kan det ensidige arbejde vise sig ved stress, monotonitilstand, psykisk træthed og nedsat vitalitet. Og det er noget, som kan påvirke livskvaliteten i jobbet, men også i privatlivet.
Derfor er det vigtigt, at man på jobbet har en dialog om jobfunktionerne, som kan være med til at lette det ensidige arbejdsmønster.
Arbejdsgivere skal på banen
Mange 3F-faggrupper har stadig monotone og hyppigt gentagne arbejdsfunktioner.
Derfor lyder rådet til landets arbejdsgivere, i en tid hvor effektiviseringskravene er skrappe, at det er fornuftigt at samarbejde om at have fokus på variation i arbejdet.
- Man er som arbejdsgiver forpligtet til at tage vare på sin arbejdskraft, også i en tid med øgede krav til rentabilitet og effektivitet, forklarer Palle Larsen, der er konsulent i Arbejdsmiljøpolitisk afdeling hos 3F.
- Vi ved, at selv få restitutionspauser, hvor man rører nogle andre muskelgrupper, har positiv effekt på oplevelsen af smerter og i nogle situationer kan være en god idé, ikke mindst fordi man så også lige kommer væk fra de monotone bevægelser for en stund.