DF vil stramme regler for østarbejdere

Op mod 850.000 polakker overvejer at søge arbejde i Danmark, ifølge en gallup-undersøgelse. DF vil have strammet reglerne for arbejdskraft fra øst. LO afviser forslaget.

Den polske chauffør Andrzej Cinka kører som løsarbejder og forstår godt sine landsmænds trang til  at søge væk fra dårlige løn- og arbejdsforhold, fortalte han Fagbladet i oktober. Du kan finde artiklen med ham ovre i højre spalte. Foto: Jerry BergmanDen polske chauffør Andrzej Cinka kører som løsarbejder og forstår godt sine landsmænds trang til at søge væk fra dårlige løn- og arbejdsforhold, fortalte han Fagbladet i oktober. Du kan finde artiklen med ham ovre i højre spalte. Foto: Jerry Bergman

Dansk Folkeparti fremsætter et forslag i Folketinget om at indføre en såkaldt syvårs-regel for østeuropæisk arbejdskraft i forbindelse med EU's udvidelse mod øst.

Forslaget er en reaktion på en polsk gallupundersøgelse foretaget for LO's nyhedsbrev A4. Undersøgelsen viser, at op mod 850.000 polakker overvejer Danmark som fremtidig jobland, og at næsten 150.000 polakker konkret tænker på at søge job her i landet indenfor de næste fem år.

Ufatteligt løntrykkeri

Tyskland og Østrig har indført en syv år lang overgangsordning, der betyder at arbejdskraft fra Polen og de ni andre lande, der står på spring til at blive medlemmer af EU, ikke vil kunne få arbejdstilladelse de første syv år, hvor ansøgerlandene er medlemmer af EU.

- Disse østeuropæiske arbejdere vil kunne starte et ufatteligt løntrykkeri, og det er den danske lønmodtager, der bliver taberen, siger Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard i en pressemeddelelse.

- Når Tyskland og Østrig har indført overgangsordningen, er det halsløs gerning at Danmark ikke følger trop, fortsætter hun.

Afventer udviklingen

Dansk Folkepartis beslutningsforslag om en dansk syvårs-regel bliver fremsat i Folketinget onsdag. Men intet tyder på, at ideen kan samle flertal på Christiansborg.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen tror ikke på en østeuropæisk invasion af arbejdskraft, men ifølge A4 vil han holde nøje øje med udviklingen - og heller ikke LO er med på ideen.

- LO kan ikke støtte en syvårs-regel. Heller ikke selv om regeringen opfører sig kluntet i sin arbejdsmarkedspolitik. De østeuropæiske lande skal ikke tages som gidsler i den sag, siger konstitueret informationschef i LO, Rune Nørgaard.

Indgreb svækker fagbevægelsen

- Østeuropæisk arbejdskraft i Danmark er også underlagt danske overenskomster. Men det er klart, at jo flere steder regeringen griber ind på arbejdsmarkedet. Jo sværere bliver det for fagbevægelsen at styre udviklingen på arbejdsmarkedet, fortsætter Rune Nørgaard.

Han henviser til regeringens forventede indgreb overfor eksklusivaftalerne og forårets deltidslov.

Begge dele er ifølge LO og den øvrige fagbevægelse med til at øge risikoen for et mere gråt og ukontrollabelt arbejdsmarked.