Peter Gæmelke afviser dårlig moral hos landmænd

Trods mange sager om landmænd, som udnytter deres ansatte, afviser præsident for Landbrugsraadet Peter Gæmelke, at landbruget skulle have et image-problem.

- Det er klart, at når der kommer sager frem, hvor der kan stilles spørgsmål ved den måde, landbruget behandler medarbejdene, bidrager det til et negativt image, siger Peter Gæmelke.- Det er klart, at når der kommer sager frem, hvor der kan stilles spørgsmål ved den måde, landbruget behandler medarbejdene, bidrager det til et negativt image, siger Peter Gæmelke.

13-årig dreng fik det halve i løn på grund af handicappet hånd.

Polske champignonplukkere knoklede dag og nat til slavelønninger.

21-årig landbrugselev udsat for sexchikane fra 50 år ældre storbonde.

Historierne om ansatte i landbruget, som bliver underbetalt og udnyttet af deres danske arbejdsgivere, har hobet sig op de senere år.

Alligevel mener landbrugets førstemand Peter Gæmelke ikke, at landbruget generelt har et problem med moralen.

- Man kan ikke sige, at landmænd har en dårlig moral. Mit indtryk er, at der generelt er rigtig mange tilfredse og glade medarbejdere i landbrug og på gartnerier. Vi er et meget stort erhverv, og jeg betragter sager som disse som enkeltsager, siger Peter Gæmelke, der er præsident for Landbrugsraadet.

Han mener heller ikke, at man kan tale om, at landbruget har et dårligt omdømme på baggrund af de mange sager.

- Nej, vi har et godt image. Men det er klart, at når der kommer sager frem, hvor der kan stilles spørgsmål ved den måde, vi behandler vores medarbejdere på, så bidrager det til et negativt image for vores erhverv. Der vil desværre nok altid være enkelte sager i landbruget, hvor medarbejdere er blevet behandlet dårligt, siger han.

Spilleregler skal overholdes

Mange af sagerne har handlet om østarbejdere, der er gået for lud og koldt vand, mens de har arbejdet i Danmark.

De kunne tænkes at lade sig spise af med at blive underbetalt i Danmark, fordi lønnen og levestandarden i deres hjemland er meget lav i forhold til her i landet.

Peter Gæmelke erkender da også, at der er danske landmænd, som udnytter dette.

- Der kan være landmænd, som spekulerer i det her. Og det må vi klart tage afstand fra. Vi skal behandle alle mennesker ordentligt, hvad enten de kommer fra det ene eller fra det andet land. De skal have arbejdstilladelse og overholde de spilleregler, der gælder i de aftaler, som vi har lavet.

Kamp om de unge

Landets største landbrugsskole i Dalum modtager i år kun halvt så mange elever på uddannelsen til faglært landmand som sidste år. Peter Gæmelke tror dog ikke, at de færre ansøgere kan hænge sammen med, at unge mennesker har en negativ opfattelse af landbruget.

- Vi er udsat for en økonomisk optur i vores samfund med lav arbejdsløshed og job til alle, der gerne vil ud at bestille noget. Samtidig er ungdomsårgangene meget små, og her kan vi have svært ved at matche de mange attraktive tilbud, som andre brancher har. Alle slås om de unge for tiden. Men vi landmænd skal blive bedre til at tale positivt om vores erhverv. Vi skal sørge for, at det ikke bliver de dårlige historier, som kommer til at dominere, lyder opfordringen fra Gæmelke.