Millionkrav for underbetalte polakker afvises
Underbetalte polske kvinder har lange udsigter til at få deres manglende løn fra Christiansminde Champignon. GLS-A forsøger nemlig at dække sig ind bag den omstridte entreprisemodel.
Sagen om de ti underbetalte polske kvinder på Christiansminde Champignon ved Horsens trækker i langdrag. (Foto: Søren Zeuth) De ti polakker, som knoklede dag og nat til usle lønninger på Christiansminde Champignon ved Horsens, må væbne sig med en hel del mere tålmodighed, før de kan gøre sig håb om at modtage manglende løn fra deres tidligere arbejdsgiver.
Champignonavler Hans-Christian Christensen har nemlig ikke tænkt sig uden videre at indrømme, at han groft underbetalte de polske arbejdere i en periode fra sommeren 2005 frem til april i år.
Ifølge polakkerne selv knoklede de ellers i op til 15 timer om dagen til en sulteløn på omkring ti kroner i timen, hvilket Fagbladet 3F kunne afsløre for et par måneder siden. Sagen førte til, at 3F rejste krav om 6,5 millioner kroner i erstatning over for champignonavleren (se link til "Ny kæmpesag om illegale polakker").
Men Hans-Christian Christensens arbejdsgiverorganisation GLS-A nægter simpelthen at anerkende, at Hans-Christian Christensen selv skulle have ansat polakkerne. I stedet mener GLS-A, at han har benyttet sig af den såkaldte entreprisemodel, hvor han har hyret et polsk firma til at levere en ydelse - i dette tilfælde at plukke champignoner - og hvor det polske firma så er ansvarlig for at lønne de polske arbejdere.
- Som sagen er oplyst for mig, har der været et firma, som har arbejdet for Hans-Christian Christensen, siger Johnny Ulf Larsen, direktør i GLS-A.
Oprettet til lejligheden
Da Fagbladet i maj besøgte de polske champignonplukkere i deres hjemby i Orneta, fortalte en af dem, Stanislawa Jarota, hvordan hun efter at have arbejdet i Danmark i nogle måneder var blevet sendt hjem til Polen for at oprette en virksomhed til lejligheden, som resten af polakkerne formelt set skulle ansættes igennem.
Det er angiveligt denne konstruktion, som GLS-A forsøger at dække sig ind under som en form for entreprisemodel i den aktuelle sag.
- Vi holder fast i, at det er lovligt med entreprisemodellen, indtil andet er bevist. Jeg ved godt, at forskellige myndigheder er kommet med udtalelser, der betvivler lovligheden. Men myndighederne har ikke klart og tydeligt givet udtryk for, hvad de udtalelser er baseret på, siger Johnny Ulf Larsen.
Afventer Juelsminde-dom
I denne sag vil GLS-A afvente dommen i sagen om Juelsminde Planteskole, som Fagbladet omtalte fredag 4. august (se link til "Principiel sag om østarbejdere trækker i langdrag").
Denne dom er ifølge GLS-A principiel på området, fordi det er den første i Danmark, der skal afgøre, om den såkaldte entreprisemodel er lovlig. Men sagen om Juelsminde Planteskole trækker i langdrag, fordi dommeren har valgt at afvente svar på et brev til myndighederne fra GLS-A omkring entreprisemodellen.
- For mig virker det altså som om, GLS-A er lykkedes med at sylte Juelsminde-sagen ved at sende alle mulige skrivelser til forskellige myndigheder, som dommeren ved Retten i Horsens desværre har taget alt for alvorligt. Dernæst forsøger de også at sylte Christiansminde-sagen ved at henvise til, at der først skal falde dom i Juelsminde-sagen, siger forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe Peter Kaae Holm.