Landbrugselev uskyldig snydt for erstatning

Ung landbrugselev mistede 500.000 kroner i erstatning, fordi gårdejeren ikke anmeldte ulykken indenfor et år. Nu bliver reglerne lavet om.

Der er måske håb om, at Arbejdsskadestyrelsen vil se på Casper Thomsens sag igen.Der er måske håb om, at Arbejdsskadestyrelsen vil se på Casper Thomsens sag igen.

Da gårdejeren kom på sygebesøg hos Casper Thomsen seks dage efter arbejdsulykken, og de sammen udfyldte en skadesanmeldelse, som gårdejeren bagefter tog med, så havde den 18-årige landbrugselev ingen grund til at tro, at gårdejeren ikke også ville sende anmeldelsen til Arbejdsskadestyrelsen.

Hvilket han som arbejdsgiver i øvrigt også har pligt til efter arbejdsskadelovens §32.

Men da Casper Thomsen et år efter rykker for sin erstatning, får han et chok.

Gårdejeren har aldrig anmeldt ulykken. Og ifølge Arbejdsskadestyrelsens regler er det nu for sent.

De finder ikke arbejdsgiverens svigt er en undskyldning og begrunder sig med, at landbrugseleven selv kunne have anmeldt ulykken.

En afvisning, der ifølge 3F i Aalborg koster Casper Thomsen en mistet erstatning for tabt erhvervsevne på cirka 500.000 kroner. Og her er faglig sekretær Lone Birch rystet.

- Gårdejeren besøgte ham, mens han var syg, og de udfyldte papirerne sammen. Hvorfor skulle Casper tvivle på at anmeldelsen blev sendt af sted, spørger hun og uddyber med, at Casper i øvrigt kun var 18 år, og intet kendte til Arbejdsskadestyrelsens regler for anmeldelse af arbejdsulykker.

Jeg stolede på ham

Selve ulykken med en vild ko, som har smadret Casper Thomsens venstre knæ hersker der derimod ingen tvivl om.

Den er dokumenteret med en skadestueerklæring allerede på ulykkesdagen, af speciallægeerklæringer og har betydet, at han siden måtte opgive drømmen om at blive fodermester.

Casper Thomasen har nu fem år efter helt måtte opgive faget og plukker nu reservedele til biler på et lager.

- Hvis jeg havde vidst, at jeg ikke kunne stole på min arbejdsgiver, ville jeg selvfølgelig have anmeldt ulykken selv. Så jeg er sur på ham, men synes også at det er uretfærdigt med den frist. For skaden har jeg, ellers ville jeg aldrig have forladt landbruget. Jeg savner den friske luft og arbejdet med dyrene.

Reglerne bliver lempet

Casper Thomsen har imidlertid ikke helt opgivet håbet, Arbejdsskadestyrelsen har indvilget i at se på sagen endnu en gang.

Men det ændrer ikke på, at der hvert år er cirka 1.000 ulykkesramte danskere, der får afvist muligheden for erstatning, fordi, deres skade er for sent anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen.

Antallet af afvisninger på etårsfristen har været stigende. Men efter et arbejdsskadeudvalg har set nærmere på reglerne er der lempelser i sigte.

I løbet af kort tid ventes beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen at fremsætte et lovforslag, så det bliver lettere at få dispensation, hvis arbejdsskaden er anmeldt for sent. For eksempel i sager som Casper Thomsens, der bliver afvist udelukkende, fordi arbejdsgiveren svigter sin pligt.