Minister i samråd om arbejdsulykker
10.000 overtrædelser og kun 17 krav om bøder. Nu vil S have beskæftigelsesministeren i samråd om virksomhedernes pligt til at anmelde arbejdsulykker i tide.
- Jeg gad godt se, hvilken arbejdsgiver, der opfatter bøder som en risiko for ikke at anmelde arbejdsulykker, siger Lennart Damsbo-Andersen, der vil have beskæftigelsesministeren i samråd om de manglende bøder. Arbejdsgivere som ikke anmelder ulykker rettidigt straffes med bøde. Så klar er loven. Men virkeligheden er en anden. De seneste ti år er mere end 10.000 arbejdsulykker anmeldt for sent. Men Arbejdsskadestyrelsen og politiet har kun rejst krav om bøder i 17 sager. Og kun i de tilfælde, hvor skadelidte er gået glip af erstatning.
- Det svarer til, at man kører for stærkt og slipper for bøde, hvis bare man ikke har kørt nogen ned. Den holder ingen vegne. Det skriger til himlen, siger det socialdemokratiske medlem af Folketinget, Lennart Damsbo-Andersen.
Manglende konsekvens
Lennart Damsbo-Andersen vil nu kalde beskæftigelsesminister Inger Støjberg i samråd. Efter hans opfattelse sejler området med en lov, der er klar nok, men har manglende konsekvens.
- Jeg gad godt se hvilken arbejdsgiver, der opfatter bøder som en risiko for ikke at anmelde, eller gøre det for sent.
Sager forældes før de opdages
Desuden ønsker Lennart Damsbo-Andersen en nærmere forklaring på, at politiet har en toårig forældelsesfrist fra ulykkestidspunktet, hvilket betyder, at mange sager er forældede allerede inden overtrædelsen opdages.
Dette var tilfældet i Doris Nielsens sag. Hun troede, at arbejdsgiveren havde anmeldt hendes ulykke. Da hun opdagede, at det ikke var tilfældet var der gået mere end to år. Det kostede hende en erstatning på to millioner kroner, mens arbejdsgiveren slap fri.