3F: Forældelseslov bør ændres

Forældelsesloven er forældet, mener 3F. Socialdemokraterne er klar med et forslag, der fremsættes i næste uge.

Politisk ansvarlig i 3F, Ulla Sørensen, vil have ændret forældelsesfristen.
- Urimeligt at man ikke kan få erstatning, hvis man er blevet syg, for mere end 30 år siden, af sit arbejde.Politisk ansvarlig i 3F, Ulla Sørensen, vil have ændret forældelsesfristen. - Urimeligt at man ikke kan få erstatning, hvis man er blevet syg, for mere end 30 år siden, af sit arbejde.

Eternitsagen, kviksølvskandaler og Collstrop forgiftninger.

Flere store arbejdsmiljøsager, hvor medarbejderne igennem flere år er blevet forgiftet, har sat spørgsmålstegn ved, om forældelsesloven bør ændres.

Som det er i dag, kan man ikke få erstatning, hvis det er mere end 30 år siden, man er blevet syg på sin arbejdsplads. Loven rammer ganske enkelt medarbejdere, der langsomt - og over en lang årrække - er blevet syge af deres arbejde.

Nu vil Socialdemokraterne have loven ændret og er klar med et hasteforslag, der skal fremsættes i den kommende uge.

3F: En urimelig lov

Og 3F hilser forslaget velkommen.

- I 3F har vi gennem længere tid været i dialog med Socialdemokratiet vedrørende den 30 årige forældelsesfrist. Loven kan vise sig at være meget skadelig for de af vores medlemmer, der har pådraget sig en arbejdsskade. Det er helt urimeligt, at vi i Danmark har en lovgivning, der betyder, at skadelidtes erstatningskrav kan være forældet, før vedkommende er blevet syg, siger Ulla Sørensen, der er politisk ansvarlig på det juridiske område i 3F.

Dispensation

Ifølge Ulla Sørensen bør forældelsesloven indeholde en dispensation, så syge medarbejdere kan få arbejdsskadeserstatning på trods af, at der er gået mere end 30 år.

- Med den nye forældelseslov, der blev vedtaget for et par år siden, kan man ikke få erstatning efter 30 år. Og det har vi orienteret politikerne om. Derfor mener vi i 3F, at loven skal laves om, så folk kan få den erstatning, de har krav på. Det er ikke acceptabelt, at vi i Danmark stiller folk ringere end man gør i for eksempel Norge og Finland.