3F: Udenlandske arbejdere skal testes
3F kræver test af alle udenlandske arbejdere, der skal udføre arbejde, som i Danmark kræver, at man har erhvervet certifikat - med mindre arbejderne har en lovpligtig uddannelse fra hjemlandet.
I Danmark kræves en særlig uddannelse i forbindelse med indvending nedrivning af asbest. EU-borgere fra lande, der ikke har et sådant uddannelseskrav, kan nøjes med at have to års erhvervserfaring på området. Det er en invitation til social dumping, siger 3F. (Foto: Harry Nielsen) Nej til hasard med arbejdsmiljøet og sikkerheden. Og nej til social dumping på baggrund af forringet sikkerhed.
Det er baggrunden for, at 3F kræver, at udenlandske bygningsarbejdere ved arbejde i Danmark som minimum har samme kvalifikationer som danske arbejdere, hvis arbejdet kræver certifikat. Det kan være for eksempel arbejde med asbest, epoxy og asfalt eller opstilling af stilladser og kørsel med truck.
3F kræver, at udenlandske arbejdere skal have uddannelse, hvis de skal udføre certifikatpålagt arbejde i Danmark. Har de ikke det, skal de gennemføre en test for at afklare deres kompetencer og om nødvendigt gennemføre dansk certifikatkursus.
- Arbejdstilsynet lægger op til, at det er arbejdsgiveren, som skal teste, om de har de nødvendige kompetencer. Det er ikke tilfredsstillende, siger næstformand i 3F, Steen Andersen.
- I den udstrækning den udenlandske medarbejder ikke har det krævede certifikat, må der ske en test på et af de uddannelsessteder, der normalt udbyder certifikatkurserne, siger han.
Arbejdstilsynet vælger risikabel vej
Baggrunden for kravet er et nyt EU-direktiv om gensidig anerkendelse af erhvervsuddannelser. Direktivet har imidlertid uforudsete konsekvenser for de danske krav om særlige uddannelser i forbindelse med arbejdsmiljøet.
Arbejdstilsynet lægger op til, at EU-borgere, der arbejder midlertidigt i Danmark (det vil sige op til ét år), ikke behøver at blive godkendt af Arbejdstilsynet, hvis de har mindst to års erhvervserfaring med det pågældende arbejde i deres hjemland. Det er op til arbejdsgiverne at sikre, at udlændingene har de fornødne kvalifikationer.
- Det er simpelthen ikke godt nok. Det er alt for risikabelt og giver nem adgang til at omgå kvalifikationskravene, siger Steen Andersen.
Han vil fremføre 3F's krav, når spørgsmålet om anerkendelsesdirektivets konsekvenser for sikkerheden og arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser er på dagsordenen i Arbejdsmiljørådet onsdag 12. december.
Danske krav må ikke undergraves
Arbejdsmiljørådet er Beskæftigelsesministeriets rådgivende organ med repræsentanter for arbejdsgivere og arbejdstagere både inden for det private og offentlige arbejdsmarked.
- Det handler om at sikre, at de krav, vi har i Danmark, ikke undergraves. Vi har indført lovpligtige kurser for en række risikable arbejdsfunktioner. Ikke for at genere nogen men af hensyn til sikkerheden og arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser. Reglerne giver ingen mening, hvis de ikke gælder for alle, siger Steen Andersen.
- Vi skal også forhindre, at arbejdsgiverne kan spekulere i at vælge en nemmere og billigere løsning med import af ukvalificeret arbejdskraft til certifikatkrævet arbejde. Derfor handler øvelsen i korthed om dels ikke at slække på sikkerheden på danske arbejdspladser, dels forhindre social dumping og unfair konkurrence på ringe sikkerhed.
BAT: Det er en om'er
BAT-kartellet, byggefagforbundenes paraplyorganisation, der også har en repræsentant i Arbejdsmiljørådet, er enig med 3F i, at Arbejdstilsynets tilgang er alt for defensiv.
- Det er en om'er, siger miljøkonsulent Ulrik Spannow, BAT's repræsentant i rådet før onsdagens møde.
- Der er brug for en fornyet vurdering af sagen, hvor alternative muligheder belyses.
I BAT mener man grundlæggende, at kravet om kurser i sikkerhed ikke er at sidestille med erhvervsmæssige kvalifikationer og derfor slet ikke bør være en del af den danske lovgivning på baggrund af EU-direktivet.
- Certifikatkurserne er i stedet kurser, der alene sigter mod at skabe den fornødne sikkerhed og sundhed for de involverede arbejdsgivere og udførende personer på et sådant niveau, som det er fastlagt i værtslandet, siger Ulrik Spannow.