Der er job i vedvarende energi
Tema: Mens vindmølleindustrien blæser derudad, har den danske produktion af solfangere været tæt på en nedsmeltning. Men nu ser en af de overlevende virksomheder lys forude.
Direktør Jan Runager forudser, at der bliver så stor efterspørgsel efter Arcons solfangere, at virksomheden om tre år har mindst 50 ansatte i produktionen. (Foto: Michael Bo Rasmussen) Da Anders Fogh Rasmussen satte sig i statsministerstolen var det samtidig tæt på at blive virksomhedens Arcons endeligt. Alle tilskud til alternativ energi blev fjernet, og hvor der i 2001 blev sat 2.500 solfangeranlæg op i Danmark, faldt antallet til 800 året efter.
- Jeg er ikke tilhænger af offentlige tilskud, men på den måde trak man tæppet væk under os. Da det så værst ud, var vi nede på tre mand i produktionen, kun lige nok til at holde os kørende. Som en lille virksomhed er man nødt til at tjene penge på hjemmemarkedet for at have råd til at satse på eksport, så vi var låst og meget tæt på at lukke, siger Jan Runager.
Han har været hos Arcon i 13 år og tiltrådte som direktør i april 2007, da grundlæggeren Svend Andersen solgte sit livsværk til investeringsselskabet VKR Holding. Og det er en helt anden virksomhed, han har fået ansvaret for, selv om 25 medarbejdere fortsat ikke lyder voldsomt.
- Det er en verden til forskel at gå fra 25-30 millioner kroner i omsætning til at være en del af en koncern, der omsætter for 18 milliarder. Og jeg tror på, det rykker nu, siger Jan Runager.
Avanceret radiator
Tre år med høje oliepriser, global opvarmning og klimatopmødet i København næste år er blandt årsagerne til, at solen igen skinner på den lille fabrik i Skørping. En af dem, der har nydt godt af fremgangen er Erik Jensen, der blev ansat i produktionen på Arcon i 2005.
- Jeg er uddannet mejeritekniker, men hørte, de manglede folk her og tog 14 dage som afløser. Det er nu blevet til tre år, fortæller han.
Mange tror måske, en solfanger er noget rasende teknologisk noget, men i princippet er det bare en avanceret radiator. Solens stråler opvarmer det vand, der løber igennem de sammenloddede, papirtynde metalstrimler - kaldet strips. De hentes i Sverige, og Erik Jensens og kollegernes arbejde med at samle de 12,5 kvadratmeter store kasser er nærmest rent håndarbejde.
Store anlæg er fremtiden
Det er disse store solfangere, Arcon skal bygge fremtiden på. De kan sættes op enkeltvis, men indgår typisk som brikker i større puslespil. For eksempel i Marstal, hvor verdens største anlæg, er stillet op - over 17.000 kvadratmeter i alt.
- Fra 1988 til nu har vi i alt opstillet syv store anlæg over 500 kvadratmeter, men alene i år har vi ordrer på mindst tre nye, oplyser Jan Runager.
Han forudser, at virksomheden om tre år har mindst 50 ansatte i produktionen.
Produktionen af små solfangere til husbehov skal efter planen flyttes til Sjælland. Erik Jensen har én stående derhjemme - der har bare ikke været tid til at få den op endnu. Men det kommer den, forsikrer han.
- Jeg har det godt med det, vi laver her. Vi kan ikke bare blive ved med at fyre alle de fossile brændstoffer af, siger han.