Få en grøn revolution for 300 kroner

Det vil koste hver dansker 300 kroner om året at halvere CO2-udslippet.Politikernes mål for Danmarks CO2 og vedvarende energi er markant ringere end det eksperterne anbefaler. Klimaminister Connie Hedegaard vil læne sig op ad EU's målsætninger i stedet.

300 kroner eller fire biografbilletter koster det dig om året frem til 2025 at halvere Danmarks CO2-udslip, skære ned på olien og omlægge halvdelen af vores energisystem til vedvarende energi.

Eksperterne i Teknologirådet anbefaler politikerne årligt at investere ekstra 1,6 milliarder kroner - eller det der svarer til 300 kroner per næse - især i vindmøller, byggeriet og biobrænstof til biler.

I EU og i internationale aftaler kæmper Danmark og resten af verden for at sætte ambitiøse mål, der begrænser CO2-udslip og gør noget ved klimaproblemerne, inden det er for sent.

Men hvor de internationale stridspunkter er at begrænse CO2-udslip med mellem 20 og 30 procent, kunne vi i Danmark lægge os suverænt i spidsen som verdens mest handlekraftige land, hvis vi fulgte Teknologirådets anbefalinger.

Og holder olieprisen sig på 100 dollars som nu i stedet for de 50 dollars i rådets rapport, vil Danmark ligefrem spare penge på at investere i grøn energi, fordi vi i fremtiden slipper for at købe dyr olie.

Anders Kofoed-Wiuff er energianalytiker og har været med til at lave rapporten fra Teknologirådet.

- Det koster penge på den korte bane at investere i energi, men på den lange bane er det en god forretning, især hvis oliepriserne bliver ved med at være høje som nu.

Politikerne mangler ambitioner

Regeringen og oppositionen er efter to års forhandlinger gået ind i de afgørende forhandlinger om en energi-aftale for fremtidens Danmark.
Hvis ikke der kommer visioner og konkrete mål for de næste 15-20 år på bordet forspilder Danmark chancen for at vende klimaproblemerne til vores fordel, mener flere eksperter.
Men der er imidlertid ikke udsigt til, at politikerne følger eksperternes råd og sætter de nødvendige mål.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) er stolt af, at Danmark er førende i verden på klima og energi. Men hun mener ikke, at der er behov for, at vi sætter mere vidtgående mål for fremtiden, end vi er forpligtet til igennem EU. Her skal Danmark trække et stort læs, fordi vi i forvejen ligger i spidsen.

- Danmark er i front. Men vi er nødt til at tænke europæisk. Det er en ny måde at tænke på, siger Connie Hedegaard.

Og det er selvom den tyske miljøminister modsat Connie Hedegaard sætter deres nationale mål højere, end det EU kræver.

Energiforsker Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet kalder den danske ministers udmelding uambitiøs. Hvor EU samlet set har et mål om at nedbringe CO2 med 20-30 procent i 2025, så dokumenterer Brian Vad Mathiesens rapport på området, at Danmark kunne sætte sig et mål på 60 procent og samtidig spare penge på langt sigt.

- EU's målsætninger ligger under alle omstædigheder lavere, end det vi har foreslået. Og samtidig kan vi endda spare penge. Så det er da uambitiøst, at politikerne vil lægge sig op ad EU's målsætninger i stedet for at gå foran, siger Brian Vad Mathiesen.

Nye investeringer i vindmøller er blandt de forslag, eksperter mener, kan medvirke til at halvere Danmarks CO2-udslip. Men politikerne tøver.
Regeringen og oppositionen er efter to års forhandlinger gået ind i de afgørende forhandlinger om en energi-aftale for fremtidens Danmark.