3F dropper tvungent medlemskab

Overenskomsters eksklusivbestemmelser vil ikke blive retshåndhævet, siger 3F's forbundsformand, der ikke frygter medlemsflugt.

- Det juridiske grundlag og Menneskeretsdomstolens kompetence i forhold til dansk lovgivning er så klar, at vi ikke vil retshåndhæve eksklusivbestemmelserne i de enkelte overenskomster. Og det betyder, at aftalerne herom i overenskomsterne er sat ud af funktion. Det vil sige, at individets ret til at vælge en bestemt fagforening fra er gældende. Det er virkeligheden fra i dag, oplyser Poul Erik Skov Christensen.- Det juridiske grundlag og Menneskeretsdomstolens kompetence i forhold til dansk lovgivning er så klar, at vi ikke vil retshåndhæve eksklusivbestemmelserne i de enkelte overenskomster. Og det betyder, at aftalerne herom i overenskomsterne er sat ud af funktion. Det vil sige, at individets ret til at vælge en bestemt fagforening fra er gældende. Det er virkeligheden fra i dag, oplyser Poul Erik Skov Christensen.

Det er slut med at tvinge nogen til at være medlem af en fagforening ved at stikke dem en eksklusivbestemmelse i næsen.

Der er ingen tvivl hos 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen efter et møde i LO's daglige ledelse tirsdag og efter nærlæsning af præmisserne i sidste uges dom fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

- Det juridiske grundlag og Menneskeretsdomstolens kompetence i forhold til dansk lovgivning er så klar, at vi ikke vil retshåndhæve eksklusivbestemmelserne i de enkelte overenskomster. Og det betyder, at aftalerne herom i overenskomsterne er sat ud af funktion. Det vil sige, at individets ret til at vælge en bestemt fagforening fra er gældende. Det er virkeligheden fra i dag, oplyser Poul Erik Skov Christensen.

Ingen frygt for medlemsflugt

På trods af beslutningen frygter forbundsformanden ikke medlemsflugt. Han forudser i stedet, at man ude på arbejdspladserne får, hvad han kalder gode og sunde diskussioner om at være medlem af en bestemt fagforening.

- Det ser jeg trygt i møde. Vi har en bred vifte af servicetilbud til vores medlemmer - en service, der blandt andet hviler på, at vi har forhandlingsretten inden for overenskomstområderne og dermed også mulighederne for at føre sager for medlemmerne.

- Jeg er sikker på, at medlemmerne er klar over, at de arbejdsvilkår, de har i dag, har de alene i kraft af en stærk fagforening. Lad mig nævne i flæng, hvad vi har opnået bare inden for de seneste 10-12 år: Feriefridage, fuld løn under barsel, arbejdsmarkedspensionsordning, udstrakt service til akkordopmåling plus alle de forhold, der er opnået ved lokale aftaler.

- Lad mig også lige nævne vores aftaler med arbejdsgiverorganisationerne i forbindelse med feriekortordningen, som sikrer, at en konkurs ikke kommer det enkelte medlem til skade. Vi har med andre ord så mange tilbud i butikken, og vi er tæt på medlemmerne, uanset om det drejer sig om vejledning om løn- og ansættelsesvilkår eller ledighed, at jeg er helt tryg ved de diskussioner, som der uden tvivl kommer ude på arbejdspladserne - uanset om de har eksklusivbestemmelser eller ej, siger Poul Erik Skov Christensen.

Han minder i øvrigt om, at 3F i fjor hentede mere end én milliard kroner hjem til medlemmerne i faglige sager, pensionssager og arbejdsskadesager.

Endnu mere opsøgende arbejde

Når 3F og andre LO-forbund hidtil har fastholdt eksklusivbestemmelserne - på trods af "de mange gode tilbud i butikken" - skyldes det ifølge forbundsformanden, at der er tale om en aftale mellem to parter, og at aftalen har været en fordel for ikke mindst ansatte i mindre og uorganiserede firmaer - ofte uden tillidsrepræsentant - og en sikring mod at blive underbudt på løn- og arbejdsvilkår.

- Konsekvensen af dommen er derfor også, at vi i endnu højere grad skal ud på arbejdspladserne for at sikre, at løn- og arbejdsforhold er som de skal være, når vi ikke har sikkerheden i form af medlemskabet af fagforeningen.

Undrer sig fortsat

Selv om der ikke længere er tvivl i Poul Erik Skov Christensens sind om, at eksklusivbestemmelserne er døde, så undrer han sig fortsat over, at en aftale mellem to parter på det danske arbejdsmarked og accepteret af Højesteret, kan være i strid med Den Europæiske Menneskeretskonvention.

- Men det er tilfældet, og det er vi nødt til at rette ind efter, uanset hvor meget vi synes, at bestemmelserne er gensidige og til fordel for begge parter.