KTO og KL vil præge kvalitetsreform
KTO og KL melder sig i fællesskab til koret, der vil sætte betydelige aftryk på den bebudede kvalitetsreform. 3F håber, det vil gøre landspolitikere lydhøre for lokale stemmer.
- Det er meget fornuftigt at sætte sådanne udviklingsprojekter i gang, så kommunerne på tværs kan udveksle viden, læring og erfaringer om kvalitet., siger formanden for 3F's offentlige gruppe Ellen K. Lykkegaard. (Arkivfoto) Kommunernes Landsforening og de kommunalt ansattes organisation, KTO, er gået sammen om en mængde initiativer, som i den kommende tid skal vise, at kommunerne er rigtigt gode til selv at styre kvalitetsudviklingen.
En løftet pegefinger til Christiansborgpolitikerne om, at de skal være varsomme med for meget central kontrol og for mange dokumentationsregler i forbindelse med den bebudede kvalitetsreform.
Frem for faste skabeloner for alle kommuner, er det bedre, at kommunerne selv bidrager til, hvordan de styrer kvalitetsudviklingen, lyder ræsonnementet. Blandt andet er langt de fleste kommuner allerede i gang med uviklingsprojekter for bedre kvalitet lokalt.
Udveksle viden på tværs
- Det er meget fornuftigt at sætte sådanne udviklingsprojekter i gang, så kommunerne på tværs kan udveksle viden, læring og erfaringer om kvalitet. Det har vi i øvrigt altid haft en god tradition for i KTO- forligene, hvor der altid har været afsat overenskomstmidler til projekter, siger Ellen K. Lykkegård, formand for de offentligt ansatte organiseret i 3F.
Ellen K. Lykkegård mener, at fokus på udvikling, kvalitet og medarbejdernes kompetencer lokalt vil batte gevaldigt inden for eksempelvis den socialpædagogiske sektor, som i den seneste tid har været udstillet kritisk i medierne. Det er langt at foretrække frem for mere kontrol og flere standarder udstukket centralt, som er en for gold og rigid løsningsmodel, mener hun.
Lyt til hinanden
Den fælles front mellem KL og KTO skal dog ikke opfattes som en afvisning af alt, hvad der kommer fra Christiansborg, understreger hun.
- Jeg er glad for det kommunale selvstyre, men det bliver altså også nogle gange brugt som en undskyldning for at hyle op, når Christiansborg kræver noget kvalitet og nogle minimumsstandarder fra Gedser til Skagen, fastslår hun.
- Dér, hvor det her kan rykke, er, hvis de kommunale initiativer går hånd i hånd med Christiansborg, og hvis det kan få landspolitikerne til at forholde sig til, at en kvalitetsreform skal ske i positivt samspil med kommunerne, siger Ellen K. Lykkegård.