Det kan også blive for sundt

Klumme: Et overdrevent fokus på det sunde kan også give bagslag. Det at leve sundt kan i særlige tilfælde blive en besættelse fuld af regler og ritualer, der ender med at gå voldsomt ud over både livskvaliteten og sundheden, advarer Vibeke Lund.

Ortoreksi er en spiseforstyrrelse, hvor ortoretikeren har en trang til at kontrollere maden og følger sine egne diæter. (Foto: Colourbox)Ortoreksi er en spiseforstyrrelse, hvor ortoretikeren har en trang til at kontrollere maden og følger sine egne diæter. (Foto: Colourbox)

En italiensk undersøgelse fra 2004 viser, at 7% af en gruppe på 404 voksne personer mener, der er madvarer, de absolut ikke må spise. Derfor planlægger og spiser de diæter, som de selv har opfundet.

Hvordan udviklingen siden denne undersøgelse er gået, ved jeg ikke. Min fornemmelse er desværre, at der er sket en stigning i gruppen af unge mennesker, der føler, at de skal træne hårdt og følge en særlig diæt hver eneste dag for at have det godt med sig selv.

Forekomsten af såkaldt ortoreksi er størst hos mænd og personer med en lavere uddannelse. Den tendens er forskellig fra spiseforstyrrelser som anoreksi, bulimi og overspisning, hvor det oftest er kvinder, der rammes.

Trang til at kontrollere maden

Ortoreksi er som de øvrige spiseforstyrrelser en psykisk lidelse. Den kan udløses af følelsen af manglende kontrol over sit liv, sin krop eller sit forhold til andre mennesker.

At opfinde diæter og holde sig til dem er for ortorektikeren en vej til at få en identitet og mere selvværd og det at have et formål med tilværelsen. Det er ikke decideret angsten for at blive fed eller ønsket om at være specielt tynd, men derimod trangen til at kontrollere maden, der driver værket.

Vent, spis, elsk, nyd, fryd

Med mådehold og variation i kost- og motionsvanerne kan vi trygt stole på, at der er plads til lidt af det hele. For helt almindelige mennesker kan det være en kæmpe udfordring at rånyde eksempelvis en kalorietung flødeskumskage eller et par stykker fyldt chokolade med god samvittighed.

Men når man spiser med nydelse for åben skærm, planlagt og langsomt, så er risikoen for, at man overspiser ikke nær så stor. Og så er forventningens glæde bestemt en ekstra fornøjelse, der er værd at medtage i livskvalitetsregnskabet.

Brevkassen: Overfladebehandlede citrusfrugter

Hej

Jeg vil bruge økologiske appelsiner til appelsinmarmelade. Men er økologiske appelsiner overfladebehandlet? I supermarkedet hvor jeg køber dem, er der et skilt, hvor der står, at citrusfrugter er overfladebehandlet. Og hvis de er, hvad består så sådan en overfladebehandlig af ?

Venlig hilsen

Peder Grønbjerg

Kære Peder

Økologiske citrusfrugter er ikke overfladebehandlede. Derfor er de ikke lige så langtidsholdbare som de konventionelle.

Behandlingen består af montansyrerester (E912) som udvindes af en bjergvoks, der kaldes brunkulbitumen. Voksen er ikke tilstrækkelig undersøgt, men de få undersøgelser, der er foretaget, viser ikke tegn på sundhedsskadelig effekt. Voksen må bruges i begrænset mængde til visse frugter, hvor overfladen normalt ikke spises.

I appelsinmarmelade indgår skrællerne, så jeg ville gøre som dig - gå efter de økologiske.