Flotte ord skal nu omsættes i praksis

Illegale: SiD og BAT-kartellet udtrykker tilfredshed med regeringens handlingsplan mod illegalt arbejde, der øger samarbejdet mellem fagforeninger og politi på regionalt plan.

- Planen indeholder det, vi har ventet og set frem til i lang tid. Nu skal vi have omsat det til praktisk hverdag. Det er ude i marken, vi helst skal opleve, at initiativerne er brugbare, siger <i>Ole Christensen</i>, forretningsfører i SiD's B.O.S.-Gruppe- Planen indeholder det, vi har ventet og set frem til i lang tid. Nu skal vi have omsat det til praktisk hverdag. Det er ude i marken, vi helst skal opleve, at initiativerne er brugbare, siger Ole Christensen, forretningsfører i SiD's B.O.S.-Gruppe

Der var ingen overraskelser i den handlingsplan for styrket indsats mod illegalt arbejde, som fungerende justitsminister Brian Mikkelsen præsenterede for offentligheden tirsdag ved at fastslå, at regeringen lægger stor vægt på, at det ikke kan betale sig at benytte illegal arbejdskraft.

- Planen indeholder det, vi har ventet og set frem til i lang tid, og vi kan derfor kun udtrykke tilfredshed med indholdet. Nu skal vi have omsat det til praktisk hverdag. Det er ude i marken, vi helst skal opleve, at initiativerne er brugbare, siger Ole Christensen, forretningsfører i SiD's B.O.S.-Gruppe i en kommentar til de nye tiltag.

Handlingsplanen består af en række ingredienser:

  • Oprettelse af særlige netværk med deltagelse af politi, andre offentlige myndigheder, fagforeninger og arbejdsgivere. Der bliver 14 af slagsens. Der er udpeget en politimester i hvert område til at tage de nødvendige initiativer.

  • Styrkelse af Rigspolitiets Udlændingeafdeling, der skal koordinere større målrettet indsats mod illegalt arbejde.

  • Indberetning af alle sager om illegalt arbejde til Rigspolitichefen.

  • Praktisk vejledning til politikredsene til brug ved efterforskning med blandt andet spørgsmål, som politiet bør stille udlændinge, der formodes at arbejde illegalt.

  • Praktisk vejledning i behandling af sager om ulovligt arbejde, som skal gøre det lettere for politiet at vurdere, om der i en konkret situation er tale om illegalt arbejde.

  • Retningslinjer fra Rigsadvokaten for hvilken straf, anklagemyndigheden skal kræve i sagerne.

    Fremover en fælles kamp

    - Der har været en reel vilje i både Justitsministeriet og Rigspolitiet til at løse den opgave, som et enigt Folketing pålagde justitsministeren i februar. Vi synes, det er et godt resultat, der nu som sagt skal omsættes til praksis, siger Ole Christensen.

    - Det er ingen hemmelighed, at vi i alt for mange sager har oplevet politikredse, som ikke har villet samarbejde med os og som ikke har prioriteret indsatsen mod illegalt arbejde. Med oprettelsen af de nye netværk og de andre redskaber har vi et berettiget håb om, at vi kan lægge de dårlige oplevelser bag os og gøre kampen mod de arbejdsgivere, der udnytter den illegale arbejdskraft, til en fælles kamp, hvor der ikke er forskel på de enkelte politikredses prioritering, siger han.

    Skønhedsplet på bødestørrelser

    Også byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet hilser initiativerne velkommen. Sekretariatsleder Gunde Odgaard peger på noget, han frygter kan være en skønhedsplet: De vejledende bødestørrelser.

    - Efter stramningen af Udlændingeloven for tre år siden er det nærmest blevet reglen, at bødetaksten er på 10.000 kroner pr. beskæftiget illegal arbejdstager pr. måned. Jeg læser Rigsadvokatens vejledning derhen, at bøden kun behøver at være på 5.000 kroner, hvis der ikke er opnået økonomisk fordel eller kun en ubetydelig fordel. Jeg kan derfor være lidt bange for, at man på dette område ruller lidt baglæns i forhold til det, vi har set de seneste par år. Det ville jeg være meget ked af. Men det er også den eneste lille skønhedsplet i et ellers meget flot arbejde.