Arbejdstilsyn dumper arbejdsmiljø på kendt hotel

Det kendte midtjyske hotel Pejsegården har haft dårligt ry i branchen i årevis. Nu peger også Arbejdstilsynet på en lang række arbejdsmiljøproblemer.

Pejsegården har fået rød smiley på grund af et usædvanligt stort antal arbejdsmiljøproblemer. Blandt andet bliver kokkeelever terroriseret, får at vide, at de er åndssvage, kyllingehjerner og det, der er værre. (Foto: Palle Peter Skov)Pejsegården har fået rød smiley på grund af et usædvanligt stort antal arbejdsmiljøproblemer. Blandt andet bliver kokkeelever terroriseret, får at vide, at de er åndssvage, kyllingehjerner og det, der er værre. (Foto: Palle Peter Skov)

Smil, service og imødekommenhed ud over det sædvanlige. Sådan vil den kendte midtjyske hotel- og restaurationsvirksomhed Pejsegården i Brædstrup gerne markedsføre sig selv over for kunderne, hvilket også er lykkedes på overfladen.

Men efter et besøg og et senere såkaldt tilpasset tilsyn fra Arbejdstilsynet hænger et helt andet slags smil over Søndergade 112 i Brædstrup. En rød smiley på grund af et usædvanligt stort antal arbejdsmiljøproblemer for hotel- og restaurationspersonalet:

To strakspåbud, et periodepåbud, en vejledning om det psykiske arbejdsmiljø og 19 påbud om problemer lige fra farlige strømførende ledninger og glatte gulve til manglende alarmer på fryserummene - med risiko for at personalet kan fryse ihjel, hvis nogen ved et uheld låses inde.

- Det her slår alle rekorder. Jeg har aldrig set så mange påbud på én gang, siger 3F-miljøkonsulent Henrik Hansen. For mig er det helt tydeligt, at Pejsegården slet ikke har nogen kontrol over eller fører opsyn med arbejdsmiljøet. Det er simpelthen katastrofalt ringe.

RestaurationsBranchens Forbund (RBF) har i årevis haft problemer med netop Pejsegården, og nu sætter Arbejdstilsynet altså tryk på, at noget er rivende galt, påpeger han.

- Desværre kan man jo ikke forbyde et psykisk dårligt arbejdsmiljø, som man næsten kunne have håbet i det her tilfælde, for på det område har vi kendt til problemer på Pejsegården i mange år.

- Arbejdstilsynets mulighed er at give et periodepåbud om at få bragt ikke mindst det psykiske arbejdsmiljø i orden, og det er så det, tilsynet har gjort nu, siger Henrik Hansen.

Stort svigt af eleverne

Ifølge Henrik Hansen er det især eleverne, det går ud over på Pejsegården. De svigtes på to meget vigtige punkter. På grund af de mange miljøproblemer får de ikke lært om og kendskab til et godt arbejdsmiljø, som deres uddannelse ellers kræver, og derudover udsættes de for et ekstremt hårdt psykisk arbejdsmiljø.

Det sidste er en lang liste over brudte kontraktforhold et tydeligt bevis på. To konkrete sager er i øjeblikket på vej igennem elevernes fagretslige instans - Tvistighedsnævnet - bekræfter konsulent i 3F's Private Servicegruppe, Ilse Werrenrath.

- Eleverne bliver terroriseret, får at vide, at de er åndssvage, kyllingehjerner og det, der er værre. De må ikke være fraværende på grund af sygdom. De må kun gå til læge, når de har fri, men de har ingen fritid. Vi har også haft sager, hvor unge kokkeelever er blevet tvunget til at arbejde så sent, at sidste bus var kørt. Så kunne de sove på en feltseng i baglokalet og straks gå på arbejde om morgenen. Er man ung og selvværdet ikke så stort, er Pejsegården ikke et sted at være elev, siger Ilse Werrenrath.

Arbejdstilsynets periodepåbud går ud på, at Pejsegården i de næste to år skal anvende en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at få styr på alle problemerne. Og ifølge både Henrik Hansen og Ilse Werrenrath bør det psykiske arbejdsmiljø have allerhøjeste prioritet.

Faglig sekretær Jonna Andersen fra 3F i Horsens oplyser, at afdelingen nu vil kontakte Pejsegården for dels at snakke konkrete kritikpunkter som manglende arbejdspladsvurdering og sikkerhedsorganisation, dels for at drøfte arbejdspladsen i fremtiden.

Fleste påbud bragt i orden

Jytte Nygaard, der er daglig leder af Pejsegården, oplyser til Nyhedsbrevet 3F, at hun netop i dag fredag giver Arbejdstilsynet besked om, at langt de fleste af påbuddene er bragt i orden. Der er blandt andet bestilt nye hæve- og sænkeborde og lavet gelændere, lysforholdene i diskoteket og gården er klaret, alarmerne i fryserummene er tjekket, og de første spadestik er taget til både arbejdspladsvurdering og etableringen af en sikkerhedsorganisation. Derefter vil hun afvente Arbejdstilsynets udspil med hensyn til miljørådgiveren.

De elevsager, der nu kører omkring blandt andet psykisk arbejdsmiljø, er ifølge Jytte Nygaard over to år gamle og siger efter hendes mening ikke noget om stedet nu.

For eksempel er det helt uaktuelt med overnatning i baglokalet, da eleverne alle sammen bor i byen, og Jytte Nygaard kan heller ikke se nogen grund til at kalde eleverne kyllingehjerner.

- Tværtimod har vi haft mange dygtige og kreative elever, der bliver her efter læretiden, siger hun.