Pejsegården skræmmer elever væk fra branchen

Retten til at uddanne elever er én gang taget fra Pejsegården. Ankenævn gik dengang imod, men nu bør godkendelsen fjernes igen, mener 3F-sekretær.

Pejsegården burde være lukket land for elever - mener tidligere elever.Pejsegården burde være lukket land for elever - mener tidligere elever.

- Hver eneste gang, vi er i kontakt med elever, der har haft problemer på Pejsegården, trygler de om, at vi får stedets lærepladstilladelse fjernet, så det ikke kommer til at gå ud over endnu flere unge.

Det siger branchesekretær i 3F Vestsønderjylland Dannie Leander Larsen. Han arbejdede på Pejsegården i Brædstrup midt i 1990'erne og har siden 1998 ført en lang række sager mod hotel- og restaurationsvirksomheden.

Pejsegården fik i september 2006 et rekordstort antal påbud af Arbejdstilsynet. Blandt andet et påbud om i to år at tilknytte en autoriseret arbejdsmiljørådgiver

Ifølge miljøsekretær Henrik Hansen i 3F har det i årevis især været galt med det psykiske arbejdsmiljø, som specielt er gået ud over de unge, der uddannes på stedet.

- Min holdning er, siger Dannie Leander Larsen, at Pejsegården ikke skal have lov til at have elever. I alt tre alvorlige elevsager venter i øjeblikket på at blive afgjort i Tvistighedsnævnet, der er de unges faglige klageinstans.

Problemer for tjenerne

Ifølge Dannie Leander Larsen er det primært i køkkenet, det er en psykisk belastning for mange at arbejde på Pejsegården.

Men for knap syv år siden gjaldt det også tjenereleverne. På baggrund af 13 konkrete sager fratog Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen dengang Pejsegården retten til at uddanne tjenerelever.

Udvalget, der også involverer arbejdsgiverne, påpegede, at stedet både negligerede elevoverenskomsten og ikke levede op til de krav, der "som et minimum kan stilles til det psykiske arbejdsmiljø på en praktikvirksomhed."

På baggrund af en klage fra Pejsegården gik Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder imidlertid ind og ændrede afgørelsen.

- Det var en afgørelse, som vi i branchen ikke forstod og stadig beklager den dag i dag, siger Dannie Leander Larsen.

Sitrer og ryster stadig

30-årige Pernille Lønborg fra Slagelse var midt i 1990'erne kokkeelev på Pejsegården.

- Bare navnet Jytte (Pejsegårdens daglige leder Jytte Nygaard, red.) får mig til at sitre og ryste, selvom det er mere end ti år siden, siger Pernille Lønborg, der måtte have psykologhjælp i forbindelse med en faglig sag om timer og afspadsering, hun var blevet snydt for.

Selv med en rigtig grim halsbetændelse fik hun ikke lov til at melde sig syg. Og makkede hun i Jytte Nygaards øjne ikke ret, blev den unge elev truet med, at hun skulle arbejde i julen.

Pernille Lønborg var glad rejst fra Sjælland til Jylland og lærepladsen i Brædstrup. "Lærepladserne hang jo ikke på træerne", siger hun. Men hun ville så gerne hjem til jul, og truslen om at inddrage juleferien lå altid i luften.

En klassiker, siger Dannie Leander Larsen. Eleverne blev truet med at få inddraget ferie eller flyttet de skoleophold, der for mange var en oase i ørkenen.

- Jeg synes, det er noget svineri, at de stadig må uddanne elever og får lov til at ødelægge flere unge. De mennesker, der sidder i udvalget vedrørende lærepladser, skulle prøve at sende deres eget barn derover i et halvt år - uden at Jytte ved noget om det. Så skulle de bare se, mener Pernille Lønborg, der nu er dagplejemor.