Tag godt imod lærlingen på arbejdspladsen

En ny lærling bliver både gladere og får lyst til at arbejde mere, hvis han eller hun får en god start. Her får du fem råd til, hvad mester og kollegerne skal gøre for at skabe gode rammer.

Det er vigtigt at give lærlingen en god og grundig instruktion til arbejdet. Vær også åben over for spørgsmål fra lærlingen. (Foto: Colourbox)Det er vigtigt at give lærlingen en god og grundig instruktion til arbejdet. Vær også åben over for spørgsmål fra lærlingen. (Foto: Colourbox)

Hvor skal jeg hænge mit tøj, og hvordan murer man egentlig korrekt?

Lærlinge har masser af spørgsmål og er helt grønne, når de har første arbejdsdag. Men de kan få et sjovt forløb og blive en ægte superlærling, der knokler løs, hvis de hjælpes godt på vej.

Det siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe med fokus på uddannelse. Han kommer her med 5 råd.

5 råd til at få en superlærling

1. Giv en praktisk intro til hverdagen

- Det kan virke banalt, men det skaber tryghed at vise lærlingen, hvor han skal sætte sine træsko, og hvor man spiser frokost. Det er den bedste måde at føle sig velkommen på, og lærlingen vil opleve, at ”her hjælper vi hinanden”, siger Morten Fischer-Nielsen.

2. Giv god instruktion til arbejde

- Vis lærlingen, hvordan man gør arbejdet rigtigt i stedet for at sige, at det, han gør, er forkert, siger Morten Fischer-Nielsen.

3. Byd på fredagsøl og inddrag lærlingen i det sociale liv

- Sørg for, at lærlingen kommer til at sidde sammen med dem, som han arbejder sammen med. Og inddrag ham på linje med andre kolleger. På den måde vil han føle sig som en del af arbejdspladsen, lyder rådet.

4. Vær åben for spørgsmål

- Som lærling ved man ikke, hvordan man gør arbejdet, men vil meget gerne lære det. Derfor er det meget vigtigt, at det er naturligt og i orden, at han kan spørge om alt, siger Morten Fischer-Nielsen.

5. Lærlingen skal også være forberedt

- Det er klart, at der skal to til et godt forløb. Derfor skal lærlingen også være åben, spørge en masse og acceptere, at op mod 80 procent af arbejdet er ret kedeligt, men stadig vigtigt, siger Morten Fischer-Nielsen.