Engelsk syge i Velfærdsdanmark
Anders Fogh Rasmussen er på vej til at gentage Thatchers fejlslagne "frit valg"-politik, som førte til øget ulighed i det britiske samfund. Ny rapport fra 3F sætter Foghs velfærd til debat.
29-årige Sarah Jane Dawson er arbejdsløs sproglærer og har ikke råd til at købe et par brugte sko til 60 kroner (fra filmen Frit valg eller frit fald). (Foto: Bylant Film) Flere fattige, en lammet sundhedssektor, dyrere togdrift og langt større ulighed mellem befolkningsgrupperne.
Det var nogle af konsekvenserne af forhenværende premierminister Margaret Thatchers økonomiske tiltag i 1980'ernes Storbritannien, som bød på udlicitering, privatisering og øget brugerbetaling i den offentlige sektor.
Udviklingen dokumenteres i en videnskabelig rapport af lektor Lars Bohn, Roskilde Universitetscenter, og David Etherington, som er forsker i økonomi og samfundsvidenskab på Middlesex University Business School i London.
Rapporten er udarbejdet for 3F og er et led i et omfattende debatmateriale om velfærdssamfundet, "Frit valg, frit fald", som trækker klare sammenhænge mellem Thatchers liberalistiske politik i England og den politik, som Anders Fogh Rasmussens (V) regering fører i dagens Danmark.
I det skjulte
Thatchers tiltag i England resulterede aldrig i den øgede effektivisering, der var målet med ønsket om fri konkurrence. Tværtimod endte det i "frit fald", og noget tilsvarende advarer næstformand i 3F Steen Andersen om, at Danmark i øjeblikket oplever.
- Vi forsøger at drage nogle paralleller til det, Thatcher gjorde i England, og det Anders Fogh Rasmussen er på vej til herhjemme. Måske mere i det skjulte. For når han laver skattestop, står han jo ikke og siger til befolkningen, at det kan risikere at få nogle konsekvenser for vores skolevæsen, sundhedsvæsen, vores plejesektor og så videre. Dem, der i dagligdagen ikke er i berøring med de områder, synes for så vidt bare, det er rart, at vi ikke skal betale mere i skat. Men det har bare nogle konsekvenser, vi godt vil advare om, siger Steen Andersen.
Hvem skulle ellers
I rapportens konkluderes blandt andet:
"Det meste af det, vi har set i Storbritannien, er ikke blevet til virkelighed i Danmark endnu, og fattigdommen og uligheden i Danmark er stadig lille. Men uligheden er stigende også hos os, godt hjulpet på vej af sociale nedskæringer og skattestop. De britiske erfaringer viser, at Danmark må opgive at følge denne dagsorden med dens frit valg model, privatiseringer, udliciteringer og sociale nedskæringer, hvis denne udvikling skal stoppes", lyder vinket med en vognstang.
Om hvorfor det er en fagforeningsopgave at udklække et sådant materiale, siger Steen Andersen:
- Det er også 3F'erne og andre grupper i det offentlige, der skal løbe hurtigere, og som bliver mere udsatte for stress og arbejdsmiljøskader, når der bliver skruet på knapperne, og man ikke ansætter det antal mennesker, der skal til i det offentlige. Så hvis ikke 3F skulle gå ind og påpege, at den politik, Anders Fogh Rasmussen fører, og den politik han vil føre, læner sig meget op ad Thatchers, blot i det skjulte, hvem skulle så, spørger næstformanden.
Et spark ind i kvalitetsdebat
3F har tidligere lavet oplæg om for eksempel at gøre al dansk landbrug økologisk og om liberaliseringen og konsekvenserne af den på New Zealand. Den nye rapport "Frit valg, frit fald" skal ses på samme måde, og i debatmaterialet lægger forbundet også op til, at danskerne selv tager stilling til, om vi er på vej mod "engelsk syge".
- Det her er også et debatoplæg og ikke nødvendigvis hele sandheden. Men vi fremlægger det i håb om, at man kan udbrede en debat på det her felt, og så ligger der altså også videnskabeligt materiale, som giver nogle tendenser, siger Steen Andersen.
Rapport og debatmateriale bliver offentliggjort tirsdag ved et pressemøde i 3F's forbundshus.