Debatudspil om velfærd deler Christiansborg

Alle folketingsmedlemmer modtager i disse dage debatmateriale fra 3F om udviklingen i England under Thatcher. Det hilses velkomment af oppositionen, mens venstrefolk ikke vil kigge på det.

Debatudspil fra 3F om konsekvensen af Thatchers politik i Storbritanien deler politikerne på Christiansborg. (Arkivfoto)Debatudspil fra 3F om konsekvensen af Thatchers politik i Storbritanien deler politikerne på Christiansborg. (Arkivfoto)

- Jeg har ofte selv henvist til de dårlige erfaringer med Thatchers politik i England, men det er super at få en grundig gennemgang.

Sådan siger SF's socialordfører Pernille Frahm om udsigten til, at debatmateriale fra 3F, som beskriver de skæve konsekvenser af Margaret Thatchers økonomiske politik i 1980'erne, i disse dage lander på samtlige folketingspolitikeres bord.

Materialet har til hensigt at skabe debat om den udvikling hen mod større ulighed i samfundet, der måske/måske ikke er på vej herhjemme under Anders Fogh Rasmussens (V) regeringsperiode.

SF's uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge hilser også debatmaterialet meget velkomment, mens der i den anden ende af folketingssalen er dyb skepsis omkring debatoplægget.
Venstres uddannelsesordfører Tina Nedergaard takker nej til at ville kigge på materialet og bruge det til noget i debatten om fremtidens velfærd i Danmark.

Også trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre er afvisende:

- Jeg er totalt uenig i den grundlæggende præmis og pointe bag materialet. Danmark er ikke et land med ulighed. Tværtimod er alle samfundsgrupper blevet rigere under VK-regeringen. Borgernes frie valg er en kæmpesucces og en stor fordel for den enkelte familie og borger, mener Kristian Pihl Lorentzen.

- Jeg ser frem til at medvirke til en modernisering og kvalitetsreform af den offentlige sektor. Til gavn for borgerne og de ansatte. Det er beklageligt, at nogen vælger at medvirke til at male et falsk og dystert billede af situationen i Danmark. Men vi lever jo heldigvis i et frit land med ytringsfrihed og fri debat, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen.
Hos De Radikale hilser finansordfører Morten Helveg Petersen al input i debatten velkommen.

Flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer studerer det også gerne, blandt andre kommunalordfører Ole Stavad:

- Jeg er af den opfattelse, at en af regeringens underliggende dagsordener netop er privatisering og udlicitering af de offentlige opgaver. De siger det ikke højt, men det passer dem fint, når udviklingen går den vej. Det eneste sted, hvor de helt åbent og uforbeholdent vedstår den dagsorden, er i kommuneaftalerne, der blev indgået i juni 2006, hvor man forpligter kommunerne til inden 2010 at øge "konkurrenceudsættelsen" fra 20 til 25 procent, lyder det fra Ole Stavad.

Offentliggøres i dag

Margaret Thatchers økonomiske politik i 1980'ernes England var båret af blandt andet udliciteringer og privatiseringer.

Men de afstedkom aldrig de effektiviseringer i samfundet, som var tiltænkt.

Tværtimod fik de negative konsekvenser for blandt andet sygehusvæsnet, jernbanerne og ikke mindst de svage grupper i samfundet, dokumenteres det i en rapport af lektor Lars Bohn, Roskilde Universitetscenter, og David Etherington, som er forsker i økonomi og samfundsvidenskab på Middlesex University Business School i London.

Rapporten er en del af 3F-materialet, som offentliggøres på et pressemøde tirsdag middag. (Se links til materialet i højre spalten).

Se PDF om Nyliberalismens indflydelse i Norge og Danmark her:

Se PDF om Nyliberalismens indflydelse i Norge og Danmark her:

Se rapporten om konsekvensen af Thatchers politik her:

Se rapporten om konsekvensen af Thatchers politik her:

Se pjece om "Frit Valg" her:

Se pjece om "Frit Valg" her: