Flere EU-millioner skal hjælpe Lindø-fyrede
Region Syddanmark har søgt om 50 EU-millioner til fyrede Lindø-medarbejdere. 3F håber, staten vil lægge ud, hvis sagsbehandlingen trækker ud.
Region Syddanmark har sendt endnu en EU-ansøgning af sted om knap 50 millioner, der skal komme 850 fyrede Lindø-medarbejdere til hjælp. (Arkivfoto) Mange af de 1350 medarbejdere, der fra 2009 blev fyret fra Lindøværftet, er allerede godt i gang med at blive omskolet og efteruddannet. Det skyldes første udbetaling fra EU's Globaliseringsfond på 105 millioner.
Nu kommer turen forhåbentligt til de 850, der er blevet fyret fra marts i år og frem til værftets lukning 1. januar 2012. Region Syddanmark har nemlig i denne uge sendt endnu en EU-ansøgning af sted om knap 50 millioner.
I 3F Østfyn har man været rigtigt godt tilfreds med de første midler, selvom EU-systemet har været lidt tungt at danse med.
Alle anstrengelser værd
- Men det gode er, at den vækstpakke, vi har fået midler til, giver de Lindø-fyrede alle de muligheder, som man kunne håbe for alle ledige. De får meget store muligheder for kurser og uddannelse, som andre ledige må slås som bindegale for at få. Det har været alle anstrengelser værd, siger uddannelsessekretær i 3F Østfyn, Niels Rude.
Hvis EU godkender ansøgningen, kan pengene blive udbetalt til foråret. Indsatsen kan starte, så snart der er rimelig sikkerhed for, at udgifterne bliver dækket.
Kommuner måtte lægge ud
Ved sidste ansøgning gik der næsten en år, før EU-midlerne faldt. Og daværende erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) nægtede at åbne den statslige lånekasse og lægge ud for EU-midlerne. Det endte med, at Odense og Kerteminde Kommuner måtte lægge ud, så indsatsen kunne komme i gang i tide.
- Vi har både et ønske og en forventning om, at sagsbehandlingen i Bruxelles går hurtigere denne gang. Men ellers håber vi, at den nye regering vil se mere velvilligt end den gamle på at åbne pengekassen. Det optimale ville være at få en indsats i gang omkring 1. marts næste år, siger Niels Rude.