VM bygger også på kampen for ordentlige arbejdsvilkår

Kampagner og strejker har forbedret forholdene for de bygningsarbejdere, der byggede stadions i Sydafrika op til VM i fodbold. Tusindvis af arbejdere er blevet organiseret.

Sydafrikanske bygningsarbejdere strejker under opførelsen af Soccer City Stadiun i Johannesburg.Sydafrikanske bygningsarbejdere strejker under opførelsen af Soccer City Stadiun i Johannesburg.

Når der spilles VM i fodbold i Sydafrika, sker det blandt andet på baggrund af, at adskillige tusinde bygningsarbejdere har gjort stadions klar og sørget for, at den nødvendige infrastruktur kan rumme denne store fodboldbegivenhed.

Når tilskuerne er på plads, når blitzlysene blinker, når der truttes i vuvuzelaerne, når spillerne er klar og dommeren fløjter i gang, så er der ingen der tænker det arbejde, der er gået forud.

Derfor indledtes allerede i 2007 en kampagne fra de sydafrikanske byggefagforeninger med det formål at skabe bedre løn- og arbejdsvilkår for de bygge- og anlægsarbejdere, der skulle opføre de 10 stadions. Projektet har modtaget støtte fra byggeforbund fra alle dele af verden. Fra Danmark er projektet støttet af BAT-kartellet og Spillerforeningen.

VM og OL koster menneskeliv

Normalt, når der skal bygges stadionanlæg til store sportsbegivenheder så som OL eller VM i fodbold, ser man i dets kølvand dårlige arbejdsvilkår og massevis af arbejdsulykker, ofte med dødelig udgang.

Før OL i Beijing mistede mindst 10 bygningsarbejdere livet ved opførelsen af Fuglereden. OL i Athen kostede mellem 14 og 40 bygningsarbejdere livet (heller ikke her er statistikken optimal i Grækenland), før VM i fodbold i Italien var dødstallet for arbejdsulykker over 30. Det er tre af de mere skræmmende eksempler på, hvor galt det kan gå, når sikkerheden på byggepladsen tilsidesættes før store sportsbegivenheder.

Derfor var det en af de højeste prioriteter i projektet at skabe en høj sikkerhedsstandard. Det er lykkedes og derfor er antallet af arbejdsulykker blevet nedbragt væsentligt. Der er eksempelvis kun sket 4 arbejdsulykker med dødelig udgang. Selv om 4 dødelige arbejdsulykker er 4 for meget, så er det i sammenligning med andre tilsvarende byggeopgaver i Sydafrika, er et meget bedre resultat, hvilket skyldes projektets målrettede sikkerhedsindsats.

En del af kampagnen har naturligvis også været at organisere de sydafrikanske bygningsarbejdere og de mange migrantarbejdere, som har arbejdet på de sydafrikanske stadions. De sydafrikanske fagforeninger er således lykkedes med at organisere knap 28.000 nye medlemmer på disse byggepladser. Det svarer til en medlemsfremgang på 40 pct.

Arbejdere fik højere løn og billetter

Lønningerne er blevet hævet med 12 pct. og samtidigt har bygningsarbejderne fået gratis transport mellem deres bopæl og byggepladsen.

Der er desuden indført diverse bonusordninger for arbejdets færdiggørelse, og som rosinen i pølseenden har FIFA's generalsekretær Sepp Blatter doneret 54.000 billetter til de bygningsarbejdere, som har været med til at bygge de 10 stadions, hvor kampene spilles.

Disse forbedringer er naturligvis ikke gennemført uden sværdslag. Der har i alt været 26 strejker, men projektet har vist, at man med en koordineret faglig indsats og ved at lægge pres på den sydafrikanske regering, på FIFA og på de udførende entreprenørvirksomheder, kan komme et stykke vej med at skabe bedre løn- og arbejdsvilkår for bygningsarbejdere.

Kampagnen er således en model for, hvordan bygningsarbejdere kan bruge store prestigefyldte bygge- og anlægsopgaver som et springbræt til at forbedre deres ofte horrible løn- og arbejdsvilkår.

Fokusområdet for kampagnens videreførelse flyttes nu til Brasilien, som inden for de nærmeste år både skal huse VM i fodbold og OL.