Ny jordreform på vej i Sydafrika

Landarbejderne i Sydafrika kræver forandringer og mere ligelig fordeling af jorden. Det har fået præsident Zuma til at genoplive Sydafrikas jordreformer.

Presset for, at sydafrikanske landarbejdere får bedre vilkår, vokser. (Foto: Søren Zeuth)Presset for, at sydafrikanske landarbejdere får bedre vilkår, vokser. (Foto: Søren Zeuth)

Seksten år efter Apartheids fald er størstedelen landbrugsjorden i Sydafrika stadig ejet af de hvide. Samtidig lever hundredetusinder af landarbejdere i fattigdom.

Derfor genstarter Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, nu landets fejlsslagne jordreform, der har ligget stille i flere år, med det mål at fordele landbrugsjorden mere ligeligt mellem sorte og hvide.

Land- og fødevareforbundet, Fawu, står bag kravet om at genoptage jordreformen. Oprindeligt ønskede regeringspartiet ANC at omfordele 30 procent af jorden inden 2014, men i 2009 konkluderede regeringen, at det ikke var muligt at nå målet. Indtil nu har under syv procent af jorden været berørt af reformen.

- Sydafrikas landarbejdere er den gruppe, der har haft mindst glæde af demokratiet, hvis man ser på deres levevilkår. Derfor har Fawu stillet en række krav til regeringen om bedre arbejdsforhold og livsvilkår. Et af de krav er adgang til land, fortæller Steven Vallik, leder af 3F's udviklingsprogram i det sydlige Afrika.

Fattigdom i landområder

Landets 750.000 landarbejdere og deres familier har en højere børnedødelighed, lavere levealder og flere analfabeter end befolkningen som helhed. Samtidig arbejder de under usikre og dårligt betalte vilkår uden basale rettigheder. 3F har støttet Fawu i arbejdet med at kræve bedre vilkår for arbejderne og deres familier. I alt handler det om op mod fire millioner mennesker.

På ANC's 99 års fødselsdag i januar slog Zuma til lyd for en demokratisering af landbrugsjorden og en indsats for bæredygtig vækst, fordelt på alle racer. Landreformen ses nu som en af regeringens højeste prioriteter.

- Den planlagte jordreform er mindre hårdhændet end i nabolandet Zimbabwe og baserer sig også på uddannelse af de bønder, der skal nyde godt af reformen. Det er positivt, at ANC har fået øjnene op for problemerne, mener Steven Vallik.

Mange indvandrere

Mange landarbejdere er migranter fra Sydafrikas nabolande, og området er præget af lav, faglig organisering. Mange arbejder som daglejere og sæsonarbejdere. Fagforbundet Fawu har 120.000 medlemmer, hvoraf cirka 24.000 arbejder i landbruget.

Sydafrikas faglige landsorganisation, Cosatu, har været kritisk over for præsidents Zumas politik, efter at han indtrådte sit hverv i 2009, og den nye jordreform vurderes at være en håndsrækning til de kritiske dele af fagbevægelsen.

Zuma lægger op til at lease statslig jord til private sydafrikanere, men sikre, at staten fortsat har ejerskab over jorden.