Undgå at krisen giver konflikter med dine kolleger

Mange frygter fyringer på jobbet, og det sætter sammenholdet og nerverne på prøve. Læs krise-konsulenternes råd til, hvordan I klarer sig bedst igennem.

Fyringstrusler øger risikoen for konflikter på arbejdspladsen. Læs hvordan du er med at bevare en god stemning trods krisetider. ((Tegning: Bob Katzenelson).)Fyringstrusler øger risikoen for konflikter på arbejdspladsen. Læs hvordan du er med at bevare en god stemning trods krisetider. ((Tegning: Bob Katzenelson).)

Der bliver mindre og mindre at lave på virksomheden og alle ved, at der snart skal fyres nogle medarbejdere. Krisen kradser tydeligvis, men hvem kommer til a miste jobbet? Hvor mange mon bliver fyret? Er det mig, der ryger, eller måske min kollega?

Sådan er situationen på flere og flere virksomheder. Hver anden 3F'er frygter fyringer på sin arbejdsplads på grund af krisen, og ligeledes oplever hver anden, at stemningen er blevet dårligere i hverdagen.

- Humøret går op og ned. Mange begynder at arbejde endnu mere og håber, at det ikke er deres navn, der er i blandt dem, der skal fyres, forklarer forfatter og konsulent Franciska Kann. Hun har rådgivet en lang række virksomheder i fyringstider og skrevet bøger om, hvordan man bedst håndterer fyringer.

- Mange bliver flov over at håbe, at det ikke rammer en selv, men sine kollegaer. Men det er helt almindeligt, at blive fokuseret på sig selv, slår Franciska Kann fast.
















Uvisheden tager hårdt på folk

Frygten for at miste jobbet er helt naturlig, men det gælder om at bevare sammenholdet med kollegaerne, ellers bliver det ekstra hårdt, mener Franciska Kann.

En af dem, der ikke går og frygter fyring er psykolog Benny Ellermand fra Arbejdsmiljøcenter Midt-Vest. Han arbejder som konsulent for virksomheder, der skal afskedige ansatte, og han har travlt for tiden.

- Der er en skrøbelig stemning, når ingen ved, om der skal fyres folk, hvor mange og hvem. Folk tænker: Hvad stiller jeg op, hvis jeg bliver fyret? Klarer jeg det her? De er under pres ind til ledelsen sætter navne på, forklarer den nordjyske psykolog.

Han har fem gode råd til medarbejdere, der arbejder uden at vide, om de også har et arbejde at stå op til om to måneder. For uvisheden tager hårdt på folk, forklarer han. Især hvis der i forvejen er uro på hjemmefronten.

- Og de folk, der har sygdom i familien, købt nyt hus eller skal skilles, de bliver sendt endnu mere til tælling.