Sådan tackler du den irriterende kollega
Brokrøven, sludrechatollet og den bedrevidende. Her er 7 gode råd til at sige fra overfor kollegaer, der går dig på nerverne.
Løs konflikten inden den ender i alvorlige sammenstød. ((Tegning: Bob Katzenelson).) Kender du kollegaen, der knevrer alt for meget på jobbet? Arbejdskammeraten, der er alt for belærende? Eller hidsigproppen, der bander og svovle og råber af kollegaerne, bare der er det mindste?
Det er rigtig irriterende, og ofte man kan ikke bare ignorere kollegaen, der går de andre på nerverne. Man har lyst til at sige nogen til hende, så det igen bliver rart at arbejde sammen, men det er rigtig svært.
- Vi går tit og brænder inde med en konflikt og tænker: ”Næste gang, der skal han fandeme have”. Og så overfuser man kollegaen. Det er helt naturligt, men det løser ikke konflikten, at man springer i luften, forklarer Jesper Bastholm Munk, der er faglig leder for Center for Konfliktløsning.
Kan du ikke klare mosten?
Han har mange års erfaring i at hjælpe arbejdspladser med at få løst konflikter mellem kollegaerne, og har blandt andet hjulpet ansatte på byggepladser med at komme bedre ud af det med hinanden.
Hvorfor er det så vanskeligt at sige fra overfor en kollega, der går en på nerverne?
- Det er svært for mange at tage konflikter op, fordi man blotter sig selv. Derfor kræver det noget mod at gøre noget ved problemet, siger Jesper Bastholm Munk.
- Nogen frygter at få beskeden: Nå, kan du ikke klare mosten? Og man frygter at blive til grin og at folk synes det er uprofessionelt, forklarer han.
Hyggeligt småsnak eller ro til arbejdet?
Det er meget forskelligt, hvad der bringer en kollegas pis i kog. Nogen bliver trætte at dem, der sludrer om familien, mens man arbejder. Mens andre sætter stor pris på småsnak. Nogen kan ikke klare, at folk snakker lige ud af posen og er enormt ærlige. Og andre bliver irriterede over kollegaer, der er for hurtige med de gode råd.
Hvornår skal man tage en konflikt op?
- Har det bare været en dårlig dag, kan det være bedst at lade det ligge. Men hvis man går og ryster på hovedet og bliver irriteret over længere tid, så skal man tage det op, mener Jesper Bastholm Munk.
- Bare fordi man ikke tager det op, betyder det ikke, at konflikten ikke er der. I stedet snakker folk bare om det i krogene, opbygger sine fjendebilleder og så får konflikten sit eget liv, advarer han.