800 3F'ere er fyret på 14 dage

Få gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du bliver fyret, eller er bange for at blive det. De seneste ugers massefyringer viser , at det ikke er sikkert at være ufaglært.

Fyringer er en realitet for mange 3F'ere. Uddannelse er en af vejene tilbage til et job. ((Tegning: Bob Katzenelson))Fyringer er en realitet for mange 3F'ere. Uddannelse er en af vejene tilbage til et job. ((Tegning: Bob Katzenelson))

Badehåndklædet og solcremen var kun lige kommet tilbage i skabet, da massefyringernes ekko rungede i mange danske hjem. Og det er de ufaglærte, der er blevet ramt. Fra 4. til 17. august har omkring 800 medlemmer af 3F mistet jobbet. I alt er 3350 danskere blevet fyret efter ferien. - Det værste, man kan være for tiden, er ufaglært og ansat i industrien. Det er den sektor, som er hårdest ramt af krisen, og outsourcing og den teknologiske udvikling gør det ikke bedre, siger arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Per Kongshøj Madsen. - Desuden har ufaglærte ofte en kortere opsigelsesperiode end andre, og derfor er de nemmere at fyre, tilføjer han. Læs om nødvendigheden af uddannelse under afstemningen.

Uddannelse er vejen

På længere sigt vil der blive et overskud af ufaglærte og et underskud af uddannede. Derfor ser Per Kongshøj Madsen uddannelse som den eneste vej mod et nyt job. - Hvis de vil skabe sig en plads på arbejdsmarkedet, må de opkvalificere sig, siger han og fortsætter: - Derudover er det også et spørgsmål om at være villig til at flytte sig derhen, hvor jobbene er.

Kernetropperne forsvinder

- Det er dem, vi plejede at kalde arbejdsmarkedets kernetropper, som bliver fyret for tiden. Det er især mændene på lageret, i produktionen og i transporten. De største fyringer i august er sket på Lindøværftet, hvor 450 medlemmer af 3F mister jobbet. Derudover har lysproducenten Martin, maskinfabrikken MAN Diesel, teltproducenten Isabella og vandhaneproducenten Damixa til sammen fyret cirka 350 ufaglærte ansatte.