Færre 3F’ere på efterløn

Der bliver stadig færre efterlønnere. Tallet er faldet med 1.300 på et år. Det skyldes de gode muligheder for at få arbejde, mener 3FA.

Der bliver færre efterlønsmodtagere i Danmark. Siden sidste år er antallet faldet med cirka 1.300. Alene i 3F er der over 1.000 færre efterlønnere. (Arkivfoto.)Der bliver færre efterlønsmodtagere i Danmark. Siden sidste år er antallet faldet med cirka 1.300. Alene i 3F er der over 1.000 færre efterlønnere. (Arkivfoto.)

Der bliver færre efterlønsmodtagere i Danmark. Siden sidste år er antallet faldet med cirka 1.300, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til et fald på 0,9 procent.

3F’s medlemmer tegner sig for næsten hele faldet. I 3F var der i 2. kvartal sidste år næsten 28.000 efterlønnere. Nu er tallet faldet til cirka 26.900. Et fald på 1.100 personer - eller næsten fire procent.

Morten Kaspersen, leder af 3F’s a-kasse, mener der er to forklaringer på faldet.

- For det første er der økonomiske fordele ved at vente med at trække sig tilbage til man er 62 år. Det gælder lempeligere modregning for pensionsopsparing, en højere efterlønssats og mulighed for at optjene den skattefri præmie. Men det hænger nøje sammen med den lave ledighed, siger Morten Kaspersen.

Undgår at blive skubbet på efterløn

- Der er ingen tvivl om, at den lave ledighed betyder, at vores medlemmer 60-61 årige medlemmer har mulighed for at blive lidt længere på arbejdsmarkedet og undgår at blive skubbet på efterløn. I den nuværende situation er arbejdsgiverne bedre til at fastholde seniorerne, fordi det er svært at finde alternativ arbejdskraft, mener leder af 3F’s a-kasse Morten Kaspersen.

Han tror derfor også, at billedet vil vende, når ledigheden begynder at stige igen.

- Enten fordi de indirekte presses af deres chef, eller fordi de direkte mister deres job og derfor ikke ser anden udvej end at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, siger Morten Kaspersen.

60-61-årige trækker sig senere tilbage

På trods af at færre 3F’ere går på efterløn, er 3F’s a-kasse stadig en af de a-kasser, der har den højeste andel af over 60-årige medlemmer på efterløn, nemlig 64,9 procent. I gennemsnit er 51 procent af alle a-kassemedlemmer over 60 på efterløn.

Tallene fra Danmarks Statistik viser i øvrigt også, at det er de 60-61-årige, der trækker sig senere tilbage. Her er faldet nemlig på hele syv procent. I gruppen af 63-64-årige efterlønsmodtagere er der en stigning på 4,9 procent.