Lønkommissionen mangler svar

Lønkommissionen har ingen svar på, om en vejarbejder og en medhjælper på et plejehjem er lige meget værd.

Kvinder og mænd skal have samme løn, når deres arbejde er lige meget værd. Det var en del af budskabet på 3F-flyers, der blev delt ud ved Skuespilhuset i fredags. (Foto: Harry Nielsen)Kvinder og mænd skal have samme løn, når deres arbejde er lige meget værd. Det var en del af budskabet på 3F-flyers, der blev delt ud ved Skuespilhuset i fredags. (Foto: Harry Nielsen)

“Ligeværdig ligeløn" stod der på pink skilte. Og smilende rengøringsansatte fra Nationalmuseet lagde bogstaveligt talt 3F's budskab i hænderne på folk.

Det var scenen uden for Det nye Skuespilhus i København fredag formiddag.

Her lagde Lønkommissionen halvandet års arbejde frem. Det klarede formand og tidligere teaterchef Michael Christiansen i godt en halv times pixi-udgave.

Ligeløn, når det handler om begge køn i samme slags arbejde, er stort set ikke noget problem blandt offentligt ansatte. Men der er problemer med at vurdere værdien af samme arbejde, fastslog formanden.

- Og den er det helt rimeligt at tage en diskussion om, sagde Michael Christiansen.


Skulle ikke finde løsninger

Kommissionen blev nedsat efter de offentlige lønstrejker i 2008. Dens opgave har ikke været at finde løsninger, men at finde lønbarrierer.

Ifølge Michael Christiansen har kommissionen alligevel prøvet at kigge på, om man på nogen måde kan måle, hvad arbejde er værd.

- Er en vejarbejder, der går ude i regnvejr og 30 graders frost, for eksempel mere værdifuld end en omsorgshjælper på et plejehjem?

- Den problemstilling har vi opgivet, og det kan vi ikke udtale os om.

Det danske arbejdsmarked er utroligt kønsopdelt. Et ægteskab, hvor kvinden er den offentlige sektor og manden den private. Det er ifølge Michael Christensen et stort strukturelt problem, som er med til at forklare lønforskelle.


Værktøjet til OK 2011

De i alt 3.000 sider fra kommissionen afslører, at der er slidgigt flere steder i det offentlige.

Et serviceeftersyn er nødvendigt. Og der har både arbejdsmarkedets parter, organisationer, myndigheder og institutioner et stort ansvar.

Værsgo! Nu har I værktøjet til de kommende overenskomstforhandlinger, lød det fra Michael Christiansen.

- Det er ikke os, der skal udføre arbejdet. Gudskelov. Men nogle af os vil helt sikkert sidde i kulissen og se på.