Frafald på tekniske skoler koster samfundet 14 milliarder
Det koster samfundet dyrt, at hver tredje elev falder fra de tekniske uddannelser. Bertel Haarder har en plan, men Villy Søvndal anklager ham for at vaske hænder.
Bakry Abdul Nabi og Ahmed El-Chabab er bare to af de mange unge, der har droppet deres uddannelse. (Foto: Per Daugaard.) Frafaldet på de tekniske skoler koster samfundet kassen. Hver tredje elev droppede i 2005 ud fra de tekniske erhvervsuddannelser, og det koster samfundet 14 milliarder kroner, viser beregninger fra LO.
Tabet sker, fordi hver anden elev, der dropper ud, aldrig kommer tilbage og får sig en uddannelse. Det var i alt 9.000 elever i 2005, vurderer LO. Og når en faglært livet igennem tjener 1,6 millioner kroner mere end en, der ikke har noget svendebrev, så mister samfundet værdifuld arbejdskraft.
- Det er jo en kæmpe udgift for samfundet. Det er dumt og det er kortsigtet, siger SF-formand Villy Søvndal. Han påpeger, at regeringen gennem mange år har sparet på de tekniske uddannelser.
Haarder: Skolerne kan ikke prioritere
Undervisningsminister Bertel Haarder medgiver, at der fra 1999 til 2006 er blevet sparet en procent hvert år på grundtilskuddet til de tekniske skoler. Derfor har regeringen fra næste år sat ekstra millioner af på finansloven til særordninger, der skal komme frafaldet til livs. Og samtidig stiger grundtilskuddet til skolerne fra næste år.
- Hvis der er noget, der halter, så må det være fordi, at skolerne ikke kan prioritere. For de samlede bevillinger er steget, siger undervisningsminister Bertel Haarder.
”Der skal langt mere til”
Ekspert i erhvervsuddannelser og frafald Noemi Katznelson fra DPU siger, at frafaldet er størst blandt de mest udsatte unge. Dem med sociale og psykiske problemer. Dem der bliver mobbet, snakker dårligt dansk eller har svært ved det faglige.
Det er en gruppe unge, som for ti år siden stod uden for arbejdsmarkedet, som politikerne nu vil have igennem en uddannelse.
- Og problemet er, at der ikke er afsat resurser til at løfte den opgave, siger Noemi Katznelson.
Skolernes bestyrelser kritiserer regeringen for ikke at give skolernes økonomi et kraftigt løft. Det er nødvendigt, siger de, hvis de mest udsatte unge ikke skal falde fra.
Heller ikke Villy Søvndal er benovet over regeringens nye tiltag.
- Det er et forsøg på at vaske hænder fra Bertel Haarders side. Der skal langt mere til, for der skal jo rettes op på de besparelser, som regeringen har lavet gennem de sidste mange år. Det er jo bagsiden af skattestoppet, der rammer os nu, siger han.
Se elevfrafald her:
Se elevfrafald her: