Slaverengøring koster gigant 20 millioner kroner

Den Beskidte Rengøring: Rengøringsgiganten Forende Service har brugt i omegnen af 20 millioner kroner på at rydde op efter underleverandørers brug af ”slavearbejdere”.

- På det seneste har vi vundet nye kontrakter, hvor kunden udtaler, at de er trygge ved Forenede Service, fordi vi har ryddet op, siger direktør Steen Gede om tidligere problemer med "slavearbejdere" hos underleverandører.  (Foto fra Forenede Service)- På det seneste har vi vundet nye kontrakter, hvor kunden udtaler, at de er trygge ved Forenede Service, fordi vi har ryddet op, siger direktør Steen Gede om tidligere problemer med "slavearbejdere" hos underleverandører. (Foto fra Forenede Service)

Omkring 20 millioner kroner. Så meget har problemerne med illegal og underbetalt arbejdskraft, tyveribøder samt stop for brugen af underleverandører kostet Danmarks næststørste rengøringsfirma, Forenede Service. Det anslår selskabets administrerende direktør Steen Gede over for Fagbladet 3F.

- Det er min vurdering, at vi som organisation er blevet styrket af balladen. Vi havde naturligvis gerne været foruden, og det forringede vores resultat i 2012, men når det nu skete, er det også godt for noget, siger Steen Gede. 

Driftsresultatet hos Forenede Service er faldet fra knap 26 millioner i 2011 til knap otte millioner i 2012, viser selskabets årsregnskab for 2012, der blev offentliggjort forleden.

35 fyret efter afsløringer

Siden begyndelsen af januar 2012 har Fagbladet 3F afsløret, at stribevis af udlændinge er blevet underbetalt i stor stil for rengøringsarbejde hos underleverandører til Forenede Service. Efter afsløringerne har Forenede Service fyret op mod 30 udenlandske rengøringsassistenter og fem administrerende medarbejdere.

- Presseomtale, som vedrørte to sjællandske regioner ud af vores i alt ti regioner, drænede organisationen for energi en periode. I mange måneder havde vi fuld fokus på oprydning og kontrol af samtlige medarbejdere. Vi arbejdede tæt sammen med politiet og 3F i bestræbelserne på at afsløre underleverandører med slaver, siger han.

Direktør Steen Gede forklarer, at Forenede Service havde hyret underleverandører, fordi selskabet i en periode havde vanskeligt ved at skaffe nok arbejdskraft.

- Desværre viste det sig, at flere underleverandører havde stjålet deres medarbejderes identitet og ikke betalte overenskomstmæssig løn til disse, siger Steen Gede.

600 ansatte erstatter underleverandører

Som en konsekvens har Forenede Service opsagt samtlige underleverandører og i stedet ansat egne medarbejdere på alle arbejdssteder, hvor virksomheden har kontrakt på rengøringen. 600 nye rengøringsassistenter med serviceledere er blevet kørt i stilling på arbejdssteder, hvor Forenede Service tidligere brugte underleverandører, oplyser direktør Steen Gede. 

En fuldtidsansat hos Forenede Service arbejder nu decideret med at kontrollere virksomhedens egne medarbejdere, mens flere mellemledere bruger en del af deres arbejdstid på opgaven. Årligt koster det virksomheden omkring 1,8 millioner kroner, vurderer Steen Gede.

- Vi har ryddet meget grundigt op, siger han. 

- På det seneste har vi vundet nye kontrakter, hvor kunden udtaler, at de er trygge ved Forenede Service, fordi vi har ryddet op. De ved, at de ikke risikerer pludselig at være forsidestof med slavearbejdere i deres institutioner, hvor Forenede Service gør rent, siger Steen Gede.

Se brevet fra Steen Gede

Se brevet fra Steen Gede