Fogedretten vil inddrive gæld hos polakker

Fogedretten er parat til at behandle 3F's ønske om en fogedbegæring mod entreprenørvirksomheden Pihl's polske underentreprenør Eurotech.

Det polske byggefirma Eurotech har arbejdet som underentreprenør for den danske entreprenørgigant E. Pihl & Søn A/S - blandt andet ved opførelsen af Aller-koncernens nye hovedsæde på Havneholmen i København.  (Foto: Harry Nielsen.)Det polske byggefirma Eurotech har arbejdet som underentreprenør for den danske entreprenørgigant E. Pihl & Søn A/S - blandt andet ved opførelsen af Aller-koncernens nye hovedsæde på Havneholmen i København. (Foto: Harry Nielsen.)

Det polske byggefirma Eurotech er stukket af fra alle regninger i Danmark, blandt andet en bod til 3F på over en halv million kroner.

3F har dog ikke opgivet håbet om at få sit tilgodehavende og satser på at inddrive sit tilgodehavende gennem fogedretten.

- Fogedretten er enig med os i, at den har kompetence til at lave inddrivelsesforretning i Danmark, og at det altså ikke er nødvendigt at tage til Polen for at hente pengene, siger advokat i 3F's juridiske sekretariat Jesper Schäfer Munk.

3F har 600.000 kroner til gode i form af en bod, som Arbejdsretten har idømt det polske firma for manglende overholdelse af overenskomsten og for at have snydt sine ansatte.

Eurotech har i Danmark arbejdet som underentreprenør for den store danske entreprenørvirksomhed E. Pihl & Søn, blandt andet i forbindelse med opførelsen af mediekoncernen Allers nye hovedsæde i København. Det er i forbindelse med dette arbejde for Pihl, at Eurotech har snydt og er blevet dømt i Arbejdsretten.

Dansk kontaktperson afgørende

Med sin fogedbegæring håber 3F at få fogedretten til at lægge beslag på Eurotechs værdier i Danmark, enten i form af restbetaling fra Pihl, garantistillelse i forbindelse med entrepriseaftalen, eller hvad der ellers måtte være af aktiver i Danmark.

- Domstolen mener, at den kan tvangsinddrive en af Arbejdsretten fastsat bod. Det gør det selvsagt meget lettere at inddrive vores tilgodehavende, end hvis vi skulle inddrive beløbet i Polen med hjælp af polsk advokat og en polsk domstol. Det ville i givet fald tage lang tid, være meget besværligt, og retssikkerheden ville heller ikke være så god som ved inddrivelse her i landet, vurderer Jesper Schäfer Munk.

Det, der i det konkrete tilfælde gør det muligt at foretage inkassoforretning i Danmark, er at Eurotech har en dansk forretningsadresse og dansk kontaktperson. Denne adresse er i Charlottenlund, og derfor er det fogedretten i Gentofte, der skal behandle sagen.

Parat til at gå langt

- Det er meget positivt, at fogedretten vil behandle vores begæring, så vi kan komme efter Eurotech i Danmark, siger forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F Finn Larsen.

- Det er dybt, dybt frustrerende, at visse udenlandske firmaer kan snyde og bedrage og så løbe fra regningen uden det får konsekvenser. Derfor går vi også langt for at forfølge vort krav.

Finn Larsen ved ikke, om Eurotech har aktiver i Danmark.

- Men det ville da undre mig, hvis firmaet ikke har stillet en eller anden form for garanti overfor Pihl i forbindelse med arbejdet, og det er også normalt, at der først foretages endelig afregning, når et byggeri er helt afsluttet - og det er Aller-byggeriet jo ikke endnu. Så jeg både håber og tror, at firmaet har værdier, som fogedretten kan lægge beslag på, siger han.


Måske også løbet fra skatten

Eurotech er ikke bare stukket af fra boden til 3F og manglende betaling til egne medarbejdere. Firmaet har heller ikke betalt sit kontingent til Dansk Byggeri og er derrfor blevet smidt ud.

Derudover har Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, der i sin tid rejste de faglige sager mod Eurotech, en begrundet mistanke om skattesnyd. Fagforeningen har anmeldt firmaet til Skat, idet man i forbindelse med gennemgang af lønsedler og faglig sagsbehandling har fundet flere forhold, som tyder på skatteunddragelse.

Skat må ikke oplyse, om firmaet og dets medarbejderes skatteforhold er genstand for undersøgelse.