Polske paradokser

Polen har rekord i arbejdsløshed. 25.000 udvandrer hvert år fra Europas 9. største land, fortæller ny bog, som giver god besked om et nært, men alligevel fjernt land.

Polens historie er præget af udvandring. Her er det polske murere i Danmark. (Foto: Harry Nielsen)Polens historie er præget af udvandring. Her er det polske murere i Danmark. (Foto: Harry Nielsen)

Den polske arbejdsløshed har slået rekorder ikke bare i EU, men også sammenlignet med andre industrinationer. I 2005 var knap hver 5. polak uden arbejde.

Arbejdsløshed og fattigdom er drivkraften i de mange 100.000 polske arbejders udvandring. Overgangen fra kommunisme til markedsøkonomi har været en barsk chokkur for mange.

Polen og dets indbyggere kender nutidens danskere derfor især fra den megen omtale af de polske arbejdere, der er udvandret til Danmark for at tjene ekstra.

Ny bog

Polske paradokser.

Det hedder en ny bog, som giver læseren et indtryk af Polen, som et stort katolsk land med kæmpe forskelle. På den ene side et forældet landbrug med hesteforspand og gammeldags produktion. Men også hightech og galopperende økono-misk vækst kombineret med kæmpestor arbejdsløshed.

Forfatteren til den nye bog hedder Jens Jørgen Nielsen og er konsulent i FOA. Han taler polsk og har i mange år boet og arbejdet i Østeuropa, så han kan tilbyde læseren viden om en nær virkelighed, som på mange måder er os meget fjern. 3F’s Medie- og Kulturfond har støttet udgivelsen.

Bogen er på 330 sider og udgivet af forlaget Frydenlund til en pris på 299 kroner.

25.000 udvandrer hvert år

Årligt udvandrer 25.000 polakker for at begynde et helt nyt liv i et andet land. Oftest i USA eller Canada, hvor de kan møde mange indbyggere med polske rødder. For udvandring har i lang, lang tid været en del af Polens skæbne.

Klemt inden mellem stormagterne Rusland og Tyskland har geografien gjort Polen til et sårbart land at leve i. I de sidste 200 år har udvandring stået på dagsordnen.

Tre ud af fire polakker, som udvandrer, er under 35 år. De er ofte veluddannede, men tager hyppigt arbejde langt under deres uddannelse, som for eksempel bærplukkere eller avisbude.

Lav løn og korruption

Polen er havnet i en lavtlønsfælde, fremgår det af den nye bog. 90 pct. af de polske lønmodtagere tjener under 1.800 zloty om måne-den eller knap 4.000 d.kr.

Polen er også et land, hvor svindel og korruption blomstrer. Tiltroen til centrale og lokale myndigheder er meget lav. Politik bliver almindeligvis betragtet som en forretning, man kan blive rig på og endda meget hurtigt.