10.000 færre i aktivering på et år
Den voldsomme nedgang i aktivering i 2003 har især ramt uddannelse til ledige. Nu åbner Hjort for mere uddannelse til ledige. Men SiD er skeptisk overfor betingelserne.
Næsten 25 procent færre ledige blev aktiveret i 2003 i forhold til året før. På billedet ses unge i aktivering på en papkassefabrik i Bjergsted. Færre og færre ledige får tilbud om aktivering i form af især uddannelse.
Tal fra Center for Arbejdsmarkedsservice viser, at der fra oktober 2002 til oktober 2003 kom cirka 10.000 færre ledige i aktivering – på trods af den stigende arbejdsløshed.
I oktober 2003 var der i alt ca. 34.400 ledige i aktivering. I oktober måned 2002 var tallet 44.400. Et fald på over 20 procent.
Faldet skyldes først og fremmest, at færre ledige kommer i uddannelse. I oktober måned 2002 var 25.068 ledige i uddannelsesaktivering, men i oktober 2003 var kun 18.797 ledige i gang med uddannelse.
Mere uddannelse i første ledighedsår
Tirsdag besluttede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen så med et administrativt indgreb, at ledige hurtigere kan få omskoling eller blive opkvalificeret til nye job.
Ændringen sker på baggrund af problemerne efter massefyringerne på Flextronics i Pandrup, hvor fagforeninger, a-kasser og AF har presset på for at få ændret reglerne.
Hidtil har regionerne højst måttet bruge 55 procent af deres aktive budget til at sætte ledige i gang med uddannelse.
Loven er ikke ændret
Men ifølge ministerens ændring skal regionerne ikke længere medregne den uddannelse, de tilbyder de ledige i første ledighedsår, når de skal gøre op, hvor stor en del af deres aktivering, der er uddannelse. Men det betyder ikke, at de ledige nu kan boltre sig i uddannelse.
- Rammerne for at tilbyde uddannelse i det 1. ledighedsår, er reguleret i loven. Det er der ikke ændret på. Men med den administrative ændring er det sikret, at AF kan tilbyde de nyledige de nødvendige jobsøgningskurser og målrettede uddannelseforløb på op til seks uger, siger kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Maria Nørby og uddyber:
- Regionerne kan øge volumen i uddannelsesaktivering i 1. ledighedsperiode, hvad angår de kortere kurser. Desuden kan AF tilbyde de ledige uddannelse op i til et år indenfor flaskehalsområder eller områder med potentiel mangel på arbejdskraft.
Betingelser for snævre
SiD er skeptisk overfor ministerens udmelding.
- Det er positivt at der nu kommer en åbning, og ethvert tiltag til at øge de lediges muligheder for at få mere uddannelse er selvfølgelig velkomment. Men reglerne og betingelserne er fortsat så snævre, at det kan blive svært, siger leder af SiD’s a-kasse Morten Kaspersen.
- Når uddannelserne alene skal rettes mod flaskehalsområder, er det ikke nok. Dermed vil det stadig være for få områder og for få ledige, der reelt kan få den uddannelse, der er brug for, mener Morten Kaspersen.