Tilsynsråd holdes for nar af kommuner
Arbejdsmarkedsstyrelsen bad i efteråret Tilsynsrådene om at gå ind i Bodum-sagen. Men Billund og Ølgod Kommuner oplyser meget lidt - og holder Tilsynsrådet for nar, mener SiD.
Billund og Ølgod kommuner er ikke meget for at oplyse om priser og konkurrenceforvridning i forhold til det private erhvervsliv i det arbejde for Bodum, som aktiverede var sat til at udføre. Billund og Ølgod Kommuner rutter bestemt ikke med oplysninger og fakta i deres redegørelser til Tilsynsrådet for Ribe Amt om Bodum-sagen.
De to kommuner er blevet bedt om at gøre rede for blandt andet problemstillingen om priser og konkurrenceforvridning i forhold til det private erhvervsliv i det arbejde for Bodum som aktiverede var sat til at udføre for kontanthjælpen i de to kommuner.
Men kommunerne gør ikke rede for ret meget, og ifølge SiD betyder det på almindelig dansk, at de to kommuner holder deres Tilsynsråd for nar.
Kun 5000 kroner
Billund Kommune forklarer for eksempel Tilsynsrådet, at kommunen i løbet af 2003 kun i begrænset omfang har pakket kaffekander for Bodum - og at Billund Kommune således kun i 2003 havde haft en prisforskel på 5000 kroner i forhold til den pris som den private Bodum-kandesamler Robert Jensen fik for samme arbejde tilbage i 1999.
Men Billund Kommune skriver samtidig, at kommunen indtil år 2002 pakkede og monterede en langt større mængde kaffekander - uden at lave et tilsvarende regnestykke for den produktion.
- Det var ellers netop i 2000 at Robert Jensen gik fallit med sit firma. Og derfor er beregningen for årene forud for 2003 langt mere relevant for Tilsynsrådet, siger SiD's uddannelsessekretær Poul Hansen.
Projektet var godkendt
Billund Kommune forklarer desuden Tilsynsrådet for Ribe Amt, at kommunens Bodum-projekt blev godkendt af det lokale arbejdsmarkedsråds sekretariat tilbage i 1998.
At dette kunne ske forklarer Billund Kommune med at:
"Sekretariatet har vurderet, at der ikke er tale om konkurrenceforvridende virksomhed, da udbetalingen af løntilskuddet ikke betyder, at Multiplast (Bodum) betaler en lavere stykpris for udførslen af montagearbejdet (til kommunen i forhold til private, red.)".
- Men det er netop det, der har vist sig ikke at være sandt. Og samtidig indrømmer Billund Kommune, at man ikke undersøgte prisen for opgaverne på det private marked inden man satte sit projekt i gang, siger Poul Hansen.
Ølgod uskyldige
Ølgod Kommune skriver til Tilsynsrådet for Ribe Amt, at opgaverne for Bodum er sammenlignelige med produktionsopgaver indenfor den amtslige revalideringsindsats - og at Ølgod Kommune indgik aftalen med Bodum for at forbedre aktiveringen uden at der fra Byrådets side blev stillet krav om indtægter. De indtægter der var fra Bodum - brugte kommunen til at aflønne ansatte i aktiveringen.
Hvorvidt kommunen har sammenlignet Bodums priser med det private marked og hvor meget kommunen har tjent står der intet om i Ølgod Kommunes redegørelse.
De intetsigende meldinger fra Ølgod kommer ikke bag på SiD's uddannelsessekretær Poul Hansen:
- Loven giver ikke kommunerne hjemmel til at udføre kommunal produktion som det, der er foregået. Derfor holder sammenligningen med amtslige revalideringscentre - der godt må udføre produktion - ikke. Her til kommer, at Ølgod Kommune ikke har skænket konkurrencen med private virksomheder og deres ansatte en tanke, da de startede deres aktiveringsfabrik, siger han
- Det skete på ulovligt og konkurrenceforvridende grundlag. Og det var derfor SiD i sin tid klagede over de i alt otte Bodum-kommuners aktivering. Det har vi i SiD siden hen dokumenteret på baggrund af kommunernes egne prislister, fortsætter han.
Poul Hansen vil nu tilsende Tilsynsrådet for Ribe Amt både Fagbladets og SiD's dokumentation i sagen for at give rådet bedre mulighed for at vurdere indholdet i Ølgod og Billund Kommuners redegørelser.
Afviser indsigt
Fagbladet har desuden bedt Billund Kommune om at lave et regnestykke for kommunens prisforskel i forhold til det private arbejdsmarked i årene før 2003.
Men Billund Kommune afviser ønsket om mere dokumentation. Det sker med følgende ord i en e-mail fra Billund Kommunes personalechef og Bodum-ansvarlige Erik Rasmussen:
- Da sagen er under behandling i Tilsynsrådet kan jeg ikke begynde at sende eller uddybe materiale over for SiD. Du er velkommen til at vende tilbage, når Tilsynsrådet har afsluttet deres behandling af sagen, lyder det.
På den baggrund har Fagbladet nu bedt Billund Kommune om aktindsigt i kommunens prisafregninger fra Bodum i alle årene fra 1998 til 2002 således at en kontrolberegning er mulig.
Tilsynsråd eller ej - så skal Billund Kommune ifølge lov om offentlighed i forvaltningen give aktindsigt i afregningerne inden 10 dage.