Vestas-fyringer slår hårdt
Lukning af fabrikker og over 2.000 afskedigelser på Vestas slår hårdt. Se her, hvad du kan gøre, når fyresedlen rammer.
Fyringerne hos Vestas rammer hele landet. (Grafik: Lau Mattesen) Chokerende, en katastrofe, frygteligt. De ord er brugt mange gange siden vindmøllefabrikken Vestas varslede lukning af en stribe fabrikker og over 2.000 fyresedler i Danmark
- Det er forfærdeligt. Jeg havde slet ikke regnet med så mange fyringer, siger Linda Nielsen, der er formand for 3F Ringkøbing-Holmsland.
Fyringerne kommer, fordi vindmøllemarkedet i Europa ikke har udviklet sig som Vestas forventede.
Kritiske spørgsmål
De mange fyringer har sat tillidsrepræsentanterne på Vestas på hårdt arbejde.
Der er lavet et udvalg på 60 personer - langt de fleste tillidsrepræsentanter, og de har to store opgaver: Kulegravning af grundlaget for de fabrikslukninger, Vestas' ledelse har lagt op til, i håb om at reducere antallet af fyringer. Og at hjælpe de 2.000 fyrede videre.
- Vi stiller kritiske spørgsmål til fabrikslukningerne. Vi arbejder på at få antallet af fyresedler ned. Men det bliver næppe i stort omfang, siger fællestillidsrepræsentant på Vestas Kim Thomsen.
Uddannelse skal redde Nakskov
Den anden store opgave bliver at hjælpe de fyrede videre.
- Vi skal i gang med kompetenceafklaring og efteruddannelse, fratrædelsesordninger og fastholdelsesordninger til dem, der bliver tilbage og lukker og slukker, siger Kim Thomsen, der understreger, at der er chok-stemning blandt tillidsfolkene.
- Det stiller store krav at hjælpe kollegerne samtidig med, at man selv måske er fyringstruet, siger han.
De ansatte på Vestas' fabrik i Nakskov er allerede sendt hjem. Midt i orkanens øje er formand for 3F Vestlollland Jess Hansen ikke i tvivl om, at uddannelse skal redde Nakskov.
- Lukningerne er dybt rystende, men vi må holde hovedet koldt. Jeg forestiller mig, at der bliver frigivet midler til massiv efteruddannelse. Vi har i hvert fald ikke brug for flere jobsøgningskurser, for der er ingen job, siger han.