Hver sjette overvejer at sladre om jobbet
En ud af seks 3F'ere har overvejet at stå frem om ulovlige og kritisable forhold på jobbet. Men man skal tænke sig om, før man står frem. Grænsen, for hvad der er lovligt at sige, er ikke fast.
Sidste år fortalte Per Vedel Jensen Ekstra Bladet om dårlig rengøring hos firmaet Forenede Care på Amager Hospital. Han blev ulovligt fyret og fik 80.000 kroner. (Foto: Søren Zeuth.) Godt hver sjette 3F'er har på et tidspunkt i arbejdslivet overvejet at stå frem og fortælle om ulovlige eller kritisable forhold på jobbet.
I hvert fald hvis man skal tro svarerne fra 925 medlemmer af Fagbladet 3F's webpanel. Her siger 16 procent af deltagerne i en rundspørge, at de har overvejet at gå til myndigheder, fagforening eller medier om forhold på arbejdet.
Men selv om det kan være vigtigt for samfundet og rigtigt at stå frem, så kan det samtidig være farligt for karrieren. Der er nemlig ingen håndfast lov om, hvornår man må stå frem. Og hvornår man ikke må.
Til gengæld viser sagen om rengøringsassistenterne Per Vedel Jensen og Helle Abrahamsen, at der er en grænse.
Sidste år fortalte de Ekstra Bladet om dårlig rengøring hos deres firma Forenede Care på Amager Hospital. De to frygtede for deres egen og patienternes sundhed og følte, at ledelsen overhørte dem.
Blev fyret og vandt
Til gengæld for artiklen i Ekstra Bladet fik de to 3F'ere en fyreseddel for illoyalitet af Forenede Care.
3F trak selskabet i Afskedigelsesnævnet. Her fik Per Vedel Jensen 80.000 kroner for uberettiget afsked, fordi nævnet vurderede, at sagen var vigtig at få frem. Men Helle Abrahamsen fik ingenting.
Oven i ordene til EkstraBladet havde hun skrevet et brev om rengøringen og en række andre anklager om fusk med lønnen til politi, politikere, Arbejdstilsyn samt Amager Hospital.
- Afskedigelsesnævnet mener, det var illoyalt at sende brevet. Forløbet understreger, at det er vigtigt at søge råd, før man går til myndigheder eller pressen og fortæller om problemer på jobbet. De bedste råd får man som regel i sin fagforening, siger jurist i 3F Helle Sønderskov Sørensen.
Omvendt viser de to sager også, at der er grænser for, hvor loyal man skal være over for sin arbejdsgiver. Og det er vigtigt. For der er kun ført få retssager om ansatte, der er fyret efter en tur i medierne med udtalelser om forhold på jobbet.
- Sagen om Per Vedel Jensen viser, at det var i orden at udtale sig om uhygiejniske forhold, selv om han var ansat hos et privat firma. Sagen havde nemlig interesse for resten af samfundet og var dermed vigtigere end at medarbejderen er loyal over for arbejdsgiveren og holder mund, siger Helle Sønderskov Sørensen.
Ifølge 3F's jurister har tillidsfolk, der taler på vegne af kolleger, videre rammer for ytringsfrihed, eksempelvis under strejker. Men 3F's råd om at søge rådgivning i fagforeningen, inden man udtaler sig, gælder også tillidsrepræsentanter.
Ikke godt nok
Sagen om de to rengøringsassistenter, der blev fyret på grund af udtalelserne om rengøring blev desuden rejst i Folketinget og overfor daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der brugte ordet uacceptabelt om de forhold, der blev beskrevet.
På Amager Hospital kan lægedirektør Arne Cyron ikke forholde sig til, om det var rigtigt af rengøringsassistenterne at gå til Ekstra Bladet. Men han bekræfter, at der var noget at komme efter.
- Vi havde faktisk indkaldt Forenede Care til et møde om rengøringen, allerede inden sagen kom i Ekstra Bladet. Vi var ikke tilfredse med rengøringen. Kvaliteten var ikke i orden alle steder, og det skulle der rettes op på, forklarer han.
Fagbladet 3F har kontaktet Forenede Care for at få virksomhedens syn på sagerne og de to forskellige udfald. Men virksomheden har ikke reageret på henvendelserne.
Læse mere om hvad 3F'erne i Fagbladets webpanel mener om ytringsfrihed på jobbet her
Læse mere om hvad 3F'erne i Fagbladets webpanel mener om ytringsfrihed på jobbet her