3F'erne står frem, når det gælder

Otte ud af 10 3F'ere vil stå frem og råbe højt, hvis de opdager ulovlige og kritisable forhold på arbejdspladsen. God tendens, mener ekspert.

De fleste 3F'ere er som Per Vedel Jensen klar til at råbe op om ulovlige forhold på jobbet. Per Vedel Jensen blev efterfølgende fyret ulovligt. (Foto: Søren Zeuth.)De fleste 3F'ere er som Per Vedel Jensen klar til at råbe op om ulovlige forhold på jobbet. Per Vedel Jensen blev efterfølgende fyret ulovligt. (Foto: Søren Zeuth.)

Der findes ingen lov, der særligt beskytter medarbejdere, der ytrer sig om ulovlige eller kritisable arbejdsforhold.

Alligevel siger otte ud af 10 adspurgte 3F’ere helt eller delvist ja til, at man som ansat bør gå til myndighederne eller sin fagforening, hvis man opdager ulovlige eller kritisable forhold på sit job.

Det viser en undersøgelse besvaret af 925 medlemmer af Fagbladet 3F's webpanel.

Og det er en god tendens, mener Martin Gräs Lind, der som advokat er ekspert i ytringsfrihed og tavshedspligt på jobbet.

- Det er positivt, at loyalitetspligten over for arbejdspladsen ikke rækker længere end samvittigheden over for samfundet, siger Martin Gräs Lind.

På baggrund af undersøgelsen konkluderer han, at størstedelen af 3F’erne er potentielle ”whistle blowere”. Altså den type, der i samfundets interesse gør opmærksom på uredelige eller ulovlige forhold på arbejdspladsen.

Forskel på problemer

Et er at gå til myndighederne eller fagforeningen. Når det gælder Ekstrabladet, regionalradioen eller anden presse, er 3F'erne mere delte.

Fire ud af 10 mener, at man skal holde mund over for pressen. Samme andel mener godt, man kan gå til pressen med sin viden om ulovligheder. To ud af 10 er i tvivl.
Det er især, når det drejer sig om arbejdsmiljø, underbetaling af udenlandsk arbejdskraft og diskrimination, at 3F’erne finder det mest naturligt at gå til fagforeningen i forhold til myndighederne eller pressen.

Når det gælder forurening og grov økonomisk kriminalitet, foretrækker 3F'erne at gå til myndighederne.

Målingen om 3F'ernes holdning til ytringsfrihed viser også, at lidt over 16 procent af deltagerne i målingen selv har overvejet at gå til myndigheder, fagforeninger eller medier med viden om forhold på arbejdspladsen. 42 procent har på intet tidspunkt oplevet ulovligheder på arbejdspladsen.

Martin Gräs Lind påpeger dog et forbehold over for undersøgelsen:
- Det kan være, at virkeligheden er lidt mere nuanceret, når den konkrete situation opstår, og når ytringsfriheden mere konkret bliver sat på prøve, siger han.

Se flere af resultaterne fra webpanelets undersøgelse om ytringsfrihed og whitsleblowere på jobbet

Se flere af resultaterne fra webpanelets undersøgelse om ytringsfrihed og whitsleblowere på jobbet