Transportfolk i dobbelt ja

OK12: For anden gang i træk har chauffører og lagerfolk stemt ja til de nye overenskomster.

Vores medlemmer er kendt for viljen til at slås. Men nu har et flertal stemt ja to gange i træk midt under en krise. Det er jeg stolt af. Det viser, at transportarbejdere tager ansvar, siger Jan Villadsen.Vores medlemmer er kendt for viljen til at slås. Men nu har et flertal stemt ja to gange i træk midt under en krise. Det er jeg stolt af. Det viser, at transportarbejdere tager ansvar, siger Jan Villadsen.

Chauffører, lagerfolk og havnearbejdere stemte nej til de nye overenskomster i 2000, 2004 og 2007. Selv da to ud af tre medlemmer af det tidligere SiD stemte ja i 2000, var der flertal for et nej på transportområdet.

Nu er billedet vendt. Medlemmerne i 3F's Transportgruppe har sagt ja til nye aftaler for anden gang i træk. Denne gang med 56,5 procent ja-stemmer mod 43,5 procent, der stemte nej.

Det er sket, selvom lønnen stiger beskedent. Til gengæld skrues der markant op for uddannelse, seniorer får ret til op til 22 fridage, og fyrede får længere opsigelsesvarsel, der skal bruges til uddannelse.

 

Glad topforhandler

I 3F's Transportgruppe er topforhandler Jan Villadsen glad for, at et flertal har stemt ja, selvom krisen gjorde forhandlingerne ekstra svære. Han peger på, at de fleste var klar over, der ikke ventede gyldne lønstigninger.

- Vores medlemmer ønskede tryghed for fyrede, frihed til seniorer og uddannelse i hele arbejdslivet. Her fik vi resultater. Jeg er glad for, at et flertal stemte ja. Det viser, vi ramte inden for skiven. Og det er godt, transportarbejderne både kan sige ja og nej. Det er en styrke den dag, vi ikke bliver enige med arbejdsgiverne, siger Jan Villadsen.

Han peger på, at aftalerne om uddannelse rækker fremad. I første omgang mod de trepartsforhandlinger, der ventes i gang til maj.

Resultat kan udbygges

Her giver ja-flertallet til resultatet på transportområdet et godt udgangspunkt.

På transportområdet er de fleste nu sikret planer for uddannelse. Arbejdsgiverne skal betale 50 procent mere til de uddannelsesfonde, der sikrer kurser og opkvalificering. Og fyrede får 14 dages længere opsigelsesvarsel, hvis tiden bruges på uddannelse.

- Det kan udbygges. Blandt andet i de forhandlinger, der er på vej. Vi har givet uddannelse et massivt løft, og det kan blive lige så vigtigt, som dengang der blev indført pension til alle, siger Jan Villadsen.