Milliontab til kommuner der aktiverer meget
Flere kommuner er i gang med at omlægge aktiveringen af ledige næste år. De kommuner, der har aktiveret mest, kommer til at mangle flest penge.
Flere jobcentre regner på, om deres beskæftigelsesindsats næste år er virksomhedsrettet nok, som politikerne ønsker. - Timingen kunne være bedre, siger arbejdsmarkedschef. (Arkiv) Kommuner, der har været gode til at aktivere ledige, kan nu se frem til et stort økonomisk tab.
Regeringens politiske aftale om at belønne kommunerne for mere virksomhedsnær aktivering - og i øvrigt sætte refusionen til kommunerne ned - betyder, at mange af landets kommuner nu regner en ekstra gang på beskæftigelsesindsatsen næste år.
- Vi kommer helt sikkert til at miste mindst 13,5 millioner næste år. Vi har været klassens pæne dreng og haft et af landets højeste niveauer for aktivering. Nu straffes vi for det, siger Ole Andersen, jobcenterchef i Randers.
Jobcentret i Randers har opsagt alle aftaler med andre aktører, som kunne opsiges, og trukket sit udbud for 2011 tilbage. Ole Andersen vil nu orientere politikerne i kommunen om konsekvenserne. Jobcenterchefen frygter for kommunens økonomi, og for at tilbuddene til de ledige frem over bliver ringere.
Lommeregnerne er fremme
I Odense er lommeregnerne også fundet frem.
- Vi kigger på det lige nu, og er i gang med at vurdere om vi skal trække vores udbud tilbage. Spørgsmålet er, om det matcher de nye regler, og om det er virksomhedsrettet nok, fortæller jobcenterchef Jørgen Peter Holst.
Den ny refusionsaftale kommer, netop som næste års budget er vedtaget ude i kommunerne.
- Timingen kunne godt være bedre, siger arbejdsmarkedschef i jobcentret i Ikast-Brande Birgit Thorup.
De største kommuner
I København er meldingen, at der formentlig skal spares omkring en 70 millioner på beskæftigelsesindsatsen, men at det endnu er for tidligt at sige hvordan. Der analyseres og regnes på det.
I Århus regner man ikke med, at aktiveringen skal lægges voldsomt om, eller at kommunen kommer til at tabe mange penge i mistet refusion. Det skyldes, at Århus ikke har aktiveret ledige i samme omfang som for eksempel Randers, og at Århus Kommune i forvejen har rettet ind efter virksomhedsnær aktivering.