39 kommuner står til milliontab
De store kommuner med mange ledige står til milliontab næste år efter nye regler for refusion. Til gengæld er der store gevinster til nogle af de rigeste kommuner.
39 kommuner bliver tabere, når reglerne om statens refusion for beskæftigelsesindsats laves om næste år (Arkiv) 39 kommuner kommer til at miste millioner i tilskud, når reglerne for refusion for beskæftigelses-indsatsen laves om. Fra næste år belønnes kommunerne mest, når de sender ledige i aktivering i en virksomhed. Hidtil har guleroden blot været at aktivere så meget som muligt.
I kroner og ører er det de store kommuner med København i spidsen, som bliver de store tabere. Vinderne er især de rige kommuner i Region Hovedstaden. Ud af regionens i alt 29 kommuner vil kun fem miste penge efter de nye regler. I Region Nordjyllands 11 kommuner vil i alt seks tabe på de nye regler. Det viser tal fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet for 2011 og 2012.
Store kommuner har også flest ledige. Men blandt de mindre kommuner vil eksempelvis en kommune som Lolland blive forholdsvist hårdt ramt med et tab på over tre millioner næste år og 6,5 millioner året efter.
Hvis loven som forventet vedtages fredag, kommer reglerne til at gælde allerede fra 1. januar.
Hurtige ændringer er gift
Rødovre-borgmester Erik Nielsen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL (Kommunernes Landsforening):
- Det er helt urimeligt med så kort et aftræk på så store omlægninger. En del kommuner har et stramt budget i forvejen, og så kommer det her som ren gift. Kommuner med mange ledige får endnu et dunk oven i hovedet, siger han.
KL har forhandlet med regeringen om at få øget kompensationen i 2011 for at gøre det økonomisk lidt lettere for kommunerne.
- Men rent fagligt er det svært at lægge indsatsen om med så kort varsel, siger Erik Nielsen.
Regler presser kommuner
Per Christensen, 3F's forbundssekretær:
- Kommunerne følger reglerne. De har ikke råd til andet end at gå efter den højeste refusion. Derfor har mange kommuner indtil nu aktiveret så meget, de kunne - uden hensyn til indholdet eller de lediges behov.
- Vores store bekymring er, at de nye regler tvinger kommunerne til ensidigt at satse på virksomhedspraktik og løntilskud. Igen uden hensyn til den enkelte lediges behov. Det er beskæftigelsespolitik målt i kroner og ører, mener Per Christensen.