Ledige får mindre og mindre uddannelse
Beskæftigelsesministeren belønner nu kommunerne for virksomhedsrettet aktivering - selv om ledige i forvejen får mere og mere virksomheds-aktivering og mindre og mindre uddannelse.
Kommunerne forsømmer uddannelse af ledige, viser nye tal fra 3F (arkiv) Kommunerne sender i stigende grad ledige i aktivering i virksomhederne. På trods af det har Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) netop indgået en politisk aftale, der belønner kommunerne for netop det.
Men samtidig står det sløjt til med uddannelse til ledige. Det viser nye tal fra 3F.
Tallene viser, at kommunerne bruger virksomhedspraktik tre gange mere i dag, end forrige år. Brugen af løntilskud er stort set uændret. Korte vejlednings- og afklaringsforløb er vokset lidt. Men til gengæld er brugen af uddannelse dykket kraftigt. I 2. kvartal 2008 fik 42 procent af de forsikrede ledige uddannelse. I 2. kvartal i år var det kun 25 procent.
Men er Inger Støjberg med den nye aftale dermed ikke bare i gang med at sparke en åben dør ind?
- Jeg glæder mig over, at alle landets jobcentre i dag sender flere borgere i aktivering på arbejdspladser end for et år siden, siger Inger Støjberg.
- Derfor har jeg indgået en aftale om at ændre refusionssatserne, så kommunerne får højere refusion for den virksomhedsrettede aktivering. For selv om mange jobcentre har sat turbo på virksomhedsrettet aktivering det sidste års tid, er der stadig rum for forbedringer, siger hun.
Katastrofe at uddannelse fylder så lidt
Er det ikke et problem at ledige får mindre og mindre uddannelse?
- Jeg er optaget af, hvilken indsats der er den bedste for, at de ledige kommer tilbage på arbejdsmarkedet. I nogle tilfælde er det uddannelse. I andre er det løntilskud eller virksomhedspraktik. For mig er det afgørende, at der både er kvalitet og et klart jobfokus - uanset om det hedder det ene eller det andet, siger hun.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen mener, at virksomhedsrettet aktivering er udmærket , men det kan ikke stå alene.
- Det er en katastrofe for både ledige, virksomheder og samfundet, at uddannelse og opkvalificering fylder så lidt i aktiveringen. Fremtidens arbejdsmarked skal bruge medarbejdere med mere uddannelse. Derfor ønsker vi, at ledige både får en jobplan og en uddannelsesplan, for uddannelse skal mere offensivt ind i arbejdsmarkedspolitiken, også for ledige, siger Torben Hansen.
- Derfor vil vi også give øgede muligheder for at ledige kan få en kompetencegivende uddannelse, hvis det styrker deres fremtidige muligheder for beskæftigelse, siger han.