Træg behandling af illegalsager

Udlændingestyrelsen bruger i gennemsnit 148 dage på at behandle en henvendelse fra politiet om illegal arbejdskraft. 3F og politikere er forbløffede.

BUREAUKRATI: 148 dage...

Sådan lyder den seneste status for den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, når embedsmændene i Udlændingestyrelsen skal vurdere en illegalsag for politiet.

I forhold til en tidligere status, som Nyhedsbrevet 3F udarbejdede for illegal-sager frem til jul 2005, er der tale om en markant forøgelse af sagsbehandlingstiden: Fra tre til fem måneder, svarende til en stigning på 66 procent.

Siden EU-udvidelsen i maj 2004 og frem til 9. juni 2006 har Udlændingestyrelsen vurderet 118 sager, hvor politikredsene i hele landet har bedt om assistance.

Den lange sagsbehandlingstid i Udlændingestyrelsen mødes med frustration og hovedrysten fra de lokale afdelinger af 3F, der i sin tid har politianmeldt sager, hvor østeuropæerne har påstået udstationering.

Faglig sekretær Tom Brandt fra 3F på Als husker for eksempel en sag fra sidste efterår, hvor han stødte på to polske arbejdere, der var i færd med et terrassebyggeri.

19. oktober 2005 sendte Sønderborg Politi sagen til vurdering i styrelsen, som brugte 162 dage. Først 30. marts 2006 kom svaret fra Udlændingestyrelsen til Sønderborg Politi.

- Så lange sagsbehandlingstider gør jo vores faglige arbejde omsonst. Terrassen er jo færdig for længst og de polske arbejdere over alle bjerge, inden styrelsen har fået tygget sig gennem papirerne, lyder kritikken fra Tom Brandt.

Hos Erhvervskontoret i Udlændingestyrelsen forklarer kontorchef Erling Brandstrup den lange sagsbehandlingstid med en henvisning til, at sagerne kan være juridisk indviklede:

- Det er selvfølgelig godt, når vores undersøgelser kan afsluttes hurtigt, men de skal først og fremmest være korrekte, siger han.Rystede politikereThomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører (S):

- Det er helt uacceptabelt. Og det er ikke mindst krænkende for retsbevidstheden, når det skal tage så lang tid, før politiet kan komme videre med opklaringen af en sag.Elisabeth Geday arbejdsmarkedsordfører (RV):

- En sagsbehandlingstid på fem måneder for at skaffe nødvendige oplysninger til politiet, det er simpelthen for trægt.Jens Vibjerg, arbejdsmarkedsordfører (V):

- Styrelsen må svare på, hvorfor det går den forkerte vej med sagsbehandlingstiden. Jeg så gerne, at ressourcerne i langt højere grad blev brugt til en indsats mod fup og svindel.Jakob Axel Nielsen, arbejdsmarkedsordfører (K):

- Hvis det viser sig at være en trend, som holder ved også efter sommerferien, så skal der tages politisk aktion på det spørgsmål, det er der slet ingen tvivl om.