Erstatning til asbestofre bør sikres

Nye regler om den generelle forældelsesfrist på 30 år rammer især personer, der har fået kræft efter at være udsat for asbest. Derfor er der brug for en dispensation, siger bygningsarbejderne i BAT.

Det kan tage mere end 30 år fra man har været udsat for asbest, til lungehindekræften bryder ud. Derfor bør der øjeblikkeligt kigges på forældelsesreglerne, mener BAT. (Foto: Harry Nielsen)Det kan tage mere end 30 år fra man har været udsat for asbest, til lungehindekræften bryder ud. Derfor bør der øjeblikkeligt kigges på forældelsesreglerne, mener BAT. (Foto: Harry Nielsen)

Mange personer, som har fået lungehindekræft efter at have været udsat for asbest, vil fra årsskiftet miste muligheden for at få erstatning.

Det er følgen af den generelle forældelsesfrist på 30 år. Den træder i kraft 1. januar 2011.

Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) opfordrer derfor beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til at tage en lynhurtig beslutning. Den skal sikre erstatning til de personer, der først udvikler lungehindekræft mere end 30 år efter, de har været udsat for asbest.

- Det er en skandale, hvis asbestsyge ikke får den erstatning, de har krav på, blot fordi en given dato er overskredet, siger Jørn Erik Nielsen. Han er formand for BAT's arbejdsmiljøudvalg.

Brug for undtagelsesbestemmelser

BAT mener, at lungehindekræft og næsekræft som minimum bør undtages fra de nye regler. De to kræfttyper udvikler sig meget langsomt, fra en person er blevet udsat for asbest, henholdsvis træstøv, til sygdommen bryder ud. For lungehindekræft regnes perioden normalt til 20-35 år. Flere videnskabelige artikler skriver om op til 48 år.

BAT frygter, at omkring en tredjedel af de personer, som rammes af lungehindekræft, ikke kan få erstatning med en forældelsesfrist på 30 år. Tallet kan endda risikere at blive endnu højere. Det skyldes, at lav påvirkning af asbest kan betyde endnu længere udviklingsperiode.

Årligt anmeldes omkring 120 tilfælde.

Protest fra Kræftens Bekæmpelse

Også Kræftens Bekæmpelse har protesteret over forældelsesfristen.

- Vi gik faktisk ud fra, at der var tale om forglemmelse, og at patienter med lungehindekræft ville få dispensation, siger foreningens direktør Leif Vestergaard Pedersen.

Både BAT og Kræftens Bekæmpelse opfordrer beskæftigelsesministeren til at sikre, at alle, der har pådraget sig kræft på grund af deres arbejde, får de erstatninger, de har krav på.

Erstatning for lungehindekræft er normalt på omkring 500.000 kroner.