Tusinder forlader svensk LO

Europas stærkeste landsorganisation oplever masseflugt. Den borgerlige regering angreb dagpengesystemet, og det har kostet 100.000 medlemmer i fagforeningerne og 320.000 i a-kasserne.

Sveriges fagbevægelse er i top, når det gælder organisering, men nærmer sig et frit fald. (Foto: Thomas Nielsen.)Sveriges fagbevægelse er i top, når det gælder organisering, men nærmer sig et frit fald. (Foto: Thomas Nielsen.)

2007 blev et ekstra travlt år for 55-årige Wanja Lundby-Wedin, der siden 2000 har været i spidsen for Europas stærkeste LO – det svenske. Og her har hun lige netop i løbet af et år været frontfigur i en krise, der vil noget.

Svensk fagbevægelse har i løbet af 2007 mistet hele 100.000 medlemmer. Og de svenske a-kasser, der som i Danmark er tæt forbundet med fagforbundene, har mistet intet mindre end 320.000 medlemmer.

2006 betød borgerlig valgsejr, og den moderat/konservative partileder Fredrik Reinfeldt blev statsminister leverede et lynhurtigt kæbestød, der dramatisk har svækket livsnerven i den stærke svenske arbejderbevægelse.

Tre dage før juleaften

"Gaven" til svensk LO blev pakket ud tre dage før juleaften 2006. Den indeholdt benhårde stramninger af det svenske a-kassesystem og betød i første omgang massive forhøjelser af a-kassekontingenterne på 250 svenske kroner om måneden. Kontingentstigningen blev kombineret med en række nedskæringer i dagpengeydelser og dagpengeperioden.

Også svenskere uden fagforeningsbog har forladt a-kasserne, og en række af de mindre a-kasser er nær kollaps.

I Sverige skal man mere end 30 år tilbage i tiden for at finde tilbagegang.
Tilbagegangen i medlemmer har allerede fået svensk LO til slibe sparekniven.
I alt har de 15 fagforbund i Sveriges LO mistet mere end 300 millioner svenske kontingentkroner her i 2007.

På gaden

Som herhjemme har svensk fagbevægelse været på gaden for at demonstrere mod den nye borgerlige regerings choknedskæringer. Og nu et år efter arbejder man i kulissen for igen at gå på gaden. Nogle forbund er så desperate, at strejkevåbnet bliver diskuteret, men indtil nu er det kun blevet ved truslen.

Nedskæringerne i det svenske a-kassesystem gavner a-kasser med lav ledighed blandt medlemmerne. Således har akademikernes a-kasse bebudet, at dens medlemmer fra 1. januar skal betale 55 kroner mindre pr. måned i kontingent, så det samlede kontingent bliver 170 kroner om måneden, fordi kun godt en procent af medlemmerne er arbejdsløse.

Det månedlige kontingent i a-kasser med høj ledighed som hos Hotel og Restauration er mere end dobbelt så højt på 400 kroner pr. måned.

- Den borgerlige regerings a-kassenedskæringer viser, at Sverige nu har en regering, der modarbejder solidariteten, fastslår Wanja Lundby-Wedin.

Formand i EU

Nu er svensk LO stadig topscorer i Europa med en nedadgående organisationsprocent på nu 83. Dansk fagbevægelses styrke bygger også på en samvirken mellem a-kasser og fagforbund, og vi ligger stadig på en europæisk andenplads, når det gælder organisationsprocent, der nu også er nedadgående og ligger på 75.

22. maj i år blev Wanja Lundby-Wedin forsynet med en ny kasket og en gigantisk arbejdsopgave. Hun blev formand for EU's faglige paraplyorganisation EFS, der tæller 60 millioner medlemmer i 36 lande.

Også her er der krise – over hele linjen.